Eerste zonnepanelen van SolarClick-programma

© Sibelga

Op het dak van residentie Bloemendaal in Sint-Agatha-Berchem zijn vrijdag de eerste zonnepanelen van het gewestelijk programma SolarClick ingehuldigd door Brussels minister van Energie Céline Fremault (cdH). Het project wil tegen eind 2020 een totaal van 150 openbare gebouwen voorzien van fotovoltaïsche panelen die de instellingen gratis kunnen gebruiken.

Het project werd toevertrouwd aan Sibelga, in samenwerking met Leefmilieu Brussel. SolarClick beschikt over twintig miljoen euro voor de installatie van zonnepanelen over een periode van vier jaar (2017-2020). Nu de eerste installatie op de daken ligt, moeten er drie tot vijf werven per maand afgewerkt worden tot eind 2020. De volgende twee instellingen die eerstdaags over zonnepanelen zullen beschikken, zijn de crèche Jourdan in Etterbeek en de basisschool Everheid in Evere.

"Dit is slechts de eerste in een lange rij van SolarClick-installaties die ertoe bijdragen dat het Brussels gewest een properdere, duurzamere en aangenamere plaats wordt om in te leven", aldus minister Fremault.

In 2018 zijn er nog 46 SolarClick-projecten gepland. Tegen eind 2020 zullen de 150 installaties met zonnepanelen samen 85.000 m² daken bezetten en het fotovoltaïsche vermogen in Brussel met 22,5 procent verhogen. Dat moet leiden tot een verminderde uitstoot van 4.500 ton CO2.

Bij residentie Bloemendaal zorgen de zonnepanelen voor 15 procent van de elektriciteit die nodig is voor de werking. Voor de publieke instelling zit de winst in de kosteloos geproduceerde elektriciteit, terwijl het gewest als eigenaar de groenestroomcertificaten int, en zo het Klimaatfonds spijst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?