Einde interventiefase voor fijnstof in Brussel

De Noordwijk in Schaarbeek De Noordwijk in Schaarbeek
© PhotoNews
| De Noordwijk in Schaarbeek.
© PhotoNews
| De Noordwijk in Schaarbeek.

De interventiefase voor fijnstof in Brussel wordt opgeheven in de nacht van zaterdag op zondag. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu Ircel. De informatiefase blijft wel gelden, in de drie gewesten bovendien.

Sinds afgelopen donderdag worden er overal in het land verhoogde fijnstofconcentraties in de lucht gemeten. Die ontstaan door een combinatie van koud weer, waardoor gebouwen meer verwarmd worden met meer vervuiling tot gevolg, en weinig wind. Ircel besliste daarom gisteren/vrijdag om de interventiefase in te roepen voor Brussel. Dat betekent onder meer dat de maximumsnelheid verlaagd werd tot 50 km/u op wegen waar normaal een limiet van 70 of 90 km/u geldt.

Omdat de wind morgen/zondag in kracht toeneemt en er tegen de avond een regenzone arriveert, zal de luchtkwaliteit stilaan verbeteren. Ircel besliste daarom om de interventiefase af te blazen in de loop van de komende nacht.
De informatiefase blijft voorlopig wel nog van kracht in het hele land. Die wordt wellicht morgen/zondag in de loop van de dag afgeblazen, aldus Ircel in een persbericht.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?