EU-energierichtlijn: België stemde tegen 'wegens Vlaamse njet'

© PhotoNews
| Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams viceminister-presidente.
Updated: 05-12-2018 - 12:35

Op dinsdag ontstond er ophef omdat België, twee dagen na de grote klimaatmars, tegen een nieuwe Europese energie-efficiëntierichtlijn gestemd heeft. Maar die tegenstem kwam vooral van Vlaamse kant. ‘Wij waren klaar om de richtlijn goed te keuren,’ aldus Brussels minister van Leefmilieu Celine Frémault (CDH).

In de nieuwe richtlijn staat dat de Europese Unie tegen 2030 32 procent van haar energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet halen en dat er dan ook 32,5 procent minder energie mag verbruikt worden.

De nieuwe regelgeving werd formeel goedgekeurd door de Europese lidstaten. Enkel Tsjechië en ons land stemden tegen, wat niet voldoende is voor een blokkeringsminderheid.

Vlaamse tegenstem

Volgens Le Soir komt die tegenstem uit Vlaamse hoek. Tijdens een intergewestelijke vergadering in juni zou een medewerker van het kabinet van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) gedreigd hebben om andere klimaatdossiers volledig te blokkeren bij een goedkeuring van de richtlijn.

“Brussel was klaar om het reglement goed te keuren, ook al hadden we twijfels over de uitvoerbaarheid van een van de richtlijnen in de Brusselse context,” reageert bevoegd Brussels minister Fremault (CDH) bij BRUZZ. “Maar het dossier werd geblokkeerd door Vlaanderen en de N-VA. We hebben ons dan maar onthouden bij de stemming, om een totale blokkering in andere dossiers te voorkomen.” Ook Wallonië onthield zich volgens haar.

Het kabinet van Vlaams minister Homans (N-VA) weerlegt dat Vlaanderen op de rem stond. "Er was een tegenstem van België. Dat wil zeggen dat er een consensus was tussen de gewesten en ook het federale niveau. Als dat niet het geval was, zou België zich onthouden hebben bij de stemming."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?