Extinction Rebellion opent 'Leugensalon' aan Autosalon

© PhotoNews

Extinction Rebellion België gaat op zaterdag 18 januari actievoeren op het Autosalon aan de Heizelpaleizen. De actiegroep wil daar bij wijze van burgerlijke ongehoorzaamheid een 'Leugensalon' openen. "Daarmee corrigeren we het bedrieglijke beeld dat de auto-industrie van zichzelf schetst."

Met de actie wil Extinction Rebellion de bedrieglijke zelfframing van de auto-industrie aan de kaak stellen. "In 2016 heeft Dieselgate al de roekeloosheid en de onbetrouwbaarheid van de automobielsector aangetoond. Nu ze geconfronteerd worden met de onbetwistbare realiteit van de opwarming van de aarde, proberen autofabrikanten zich te profileren als voortrekkers van een duurzame mobiliteit", klinkt het.

Het motto van deze editie - 'Soft mobility' - noemen de klimaatrebellen een "nieuwe leugen van de auto-industrie" om hun klanten te misleiden en hun bedrijfsmodel in stand te houden. "Ondanks alle nieuwe 'elektrische', 'hybride' of andere zogenaamde 'groene' en 'zero-emissie' uitvindingen van autofabrikanten blijft de wagen een belangrijke oorzaak van de klimaat- en milieucrisis."

Extinction Rebellion stelt dat de technologische en industriële ontwikkelingen het welzijn van alle mensen en de planeet moeten dienen. "En niet enkel commerciële winst van de autosector", luidt het. Het 'Leugensalon' maakt deel uit van een grotere campagne, #boycottAutosalon, die Extinction Rebellion met verschillende andere organisaties ondersteunt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?