1 jaar Extinction Rebellion: wie zijn de klimaatrebellen?

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 20 december 2019

Actiegroep Extinction Rebellion bestaat één jaar. BRUZZ sprak met een huisarts, een vertaler, en een dramastudent. Het zijn maar enkele 'rebellen' die deel uitmaken van de klimaatbeweging. "Het risico dat mijn kinderen erge dingen moeten meemaken in de toekomst weegt niet op tegen het risico dat ik gearresteerd kan worden. We moeten het systeem veranderen."

Vanavond plant Extinction Rebellion (XR) opnieuw een protestactie op de Grote Markt. Daarmee wil de actiegroep haar eenjarig bestaan vieren. XR staat bekend om haar acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. De leden van XR zijn nochtans geen beroepsactivisten, maar willen wel verandering.

"Ik ben niet degene die aan anderen gaat zeggen wat ze moeten doen. We moeten allemaal tezamen onze levensstijlen veranderen", vertelt Lyllou, een vertaler-tolk die vorige maand nog een hongerstaking voor het klimaat begon. "Alle grote omwentelingen kwamen steeds van onderuit, vanuit het volk."

Huisarts Marianne was er in oktober bij, toen honderden activisten werden gearresteerd tijdens een protestactie op het Koningsplein. "Het risico dat mijn kinderen erge dingen moeten meemaken in de toekomst weegt niet op tegen het risico dat ik gearresteerd kan worden", vertelt ze aan BRUZZ. "We moeten het systeem veranderen."

Om 20.08 uur, na de klank- en lichtshow op de Grote Markt, zal XR opnieuw protesteren door een gedicht voor te lezen. Daarvoor hebben de activisten geen toelating gekregen van Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?