Brusselse activiste van Extinction Rebellion start hongerstaking voor klimaat

KVDP
© BRUZZ
22/11/2019

Een Brusselse activiste is vijf dagen geleden begonnen met een hongerstaking. "We willen zo de impuls geven om iets te doen voor het klimaat. Het is menens", aldus de activiste. Wereldwijd nemen zo'n 300 activisten van Extinction Rebellion deel.

Op 18 november zijn wereldwijd zo'n 300 actievoerders van de protestbeweging voor het klimaat Extinction Rebellion aan een hongerstaking begonnen. Activisten uit onder meer Canada, Congo, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk doen eraan mee.

"Wereldwijd lijden 820 miljoen mensen honger, maar door de klimaatverandering lopen miljarden mensen het risico op hongersnood", laat Extinction Rebellion weten in een statement. Ook in Brussel doet een klimaatactiviste van Extinction Rebellion mee aan de hongerstaking.

"Wij hebben allerlei andere protestmiddelen geprobeerd, zonder echte gevolgen", zegt de Brusselse activiste Lyllou aan BRUZZ. "Dit is een laatste redmiddel waarmee we mensen willen aansporen om iets voor het klimaat te doen."

'Ga de wereld niet wakker schudden'

Een hongerstaking lijkt misschien extreem. "Maar we willen tonen dat het menens is", aldus de klimaatactiviste. Voor haar gaat vandaag de vijfde dag hongerstaking in. De bedoeling is dat de activisten van Extinction Rebellion een week lang hongerstaken, tot zondagnamiddag. "Dit vergt een persoonlijke inspanning", zegt Lyllou die tijdens de hongerstaking haar job verder uitoefent. "Maar dit is voor ons en voor de planeet."

Op sociale media noemen sommigen haar intussen een "inspirerende heldin", maar zo ziet ze zichzelf niet. "De bedoeling is dat we anderen bewustmaken dat er heel dringend iets gedaan moet worden voor het klimaat. Met mijn hongerstaking ga ik de wereld niet wakker schudden en de oliebedrijven gaan nu niet plots overschakelen op hernieuwbare energie", aldus de klimaatactiviste. "Maar hopelijk kunnen we dit proces zo versnellen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , extinction rebellion , klimaatprotest , hongerstaking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni