Fremault: 'De groenen hebben geen monopolie op milieubescherming'

© PhotoNews

"Het is tijd dat de groenen stoppen met te denken dat ze een monopolie hebben op milieubescherming." Dat zegt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) na de bekendmaking van de luchtkwaliteitsmetingen van Ecolo/Groen. Ze vindt dat de groenen mogen ophouden met lessen te willen geven als het op milieu aankomt. Fremault herhaalt dat de lage-emissiezone (LEZ) tegen 2020 Brussel op het vereiste Europese niveau moet brengen.

Groen en Ecolo lieten eerder donderdag weten met de studie "het werk van de regering" te doen. "Wij hebben de studie van Ecolo/Groen niet afgewacht om maatregelen voor een betere luchtkwaliteit te nemen," riposteert minister Fremault. "Deze problematiek, alsook de link met de algemene gezondheid, is een van de grote uitdagingen van deze regering onder de huidige legislatuur."

"Wat hebben de groenen tien jaar lang gedaan op gebied van luchtkwaliteit toen zij de milieuportefeuille in handen hadden?"

LEZ

De LEZ is een bepalende factor in de strijd tegen luchtvervuiling en moet van Brussel niet langer "een stad voor elke auto", maar "een stad voor niet zomaar elke auto" maken. Tegen 2020 moet de LEZ resultaat opleveren, maar daar is ook de nodige overgangsfase voor nodig.

Het einddoel blijft het volledig weren van de vervuilende diesels en benzinewagens, zoals de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijven.

GEN

"Uiteraard zijn de problemen rond luchtkwaliteit en klimaat transversale kwesties. Om de luchtkwaliteit in Brussel te verbeteren, hebben we naast gewestelijk ook federale acties nodig. Dan denk ik natuurlijk aan de bedrijfswagens en de snelle komst van een Gewestelijk Expresnet (GEN)," aldus Fremault.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?