1741 Vijgenboom in bloei

| Deze Brusselse vijgenbomen komen in aanmerking voor het onderzoek (archiefbeeld)

Fruitbomen gezocht: onderzoek naar hoe vervuild Brussels fruit is

Sara De Sloover
© BRUZZ
26/07/2022

Heeft u pakweg een hazelaar in uw straat, of een vlierbessenstruik in uw tuin? En heeft u zich altijd al afgevraagd of die vruchtjes veilig zijn om te eten? Dan komt nu uw kans: het onderzoeksproject Arbres onderzoekt hoe verontreinigd Brusselse noten en vruchten zijn. Daarvoor hebben de onderzoekers uw hulp nodig. De resultaten worden tegen het einde van het jaar verwacht.

"Brussel is een stad met veel bomen. Maar waarom staan er overal paardenkastanjebomen, waarvan de vruchten niet eetbaar zijn, eerder dan gewone kastanjelaars? In Caracas staan overal mangobomen langs de straat, in Sevilla zijn dat sinaasappelbomen. Waarom gebeurt dat niet bij ons?" Dat zei Simon De Muynck, onderzoeker aan de ULB en projectcoôrdinator bij de Brusselse vzw Centre d'Ecologie Urbaine, een tijdje geleden aan La Libre.

Naast de gebruikelijke 'ecosysteemdiensten' die bomen leveren - ze slorpen bijvoorbeeld overvloedig regenwater op, zorgen voor koelte en schaduw tijdens hittegolven en dienen als voedselbron voor vogels en insecten - zouden Brusselse straatbomen ook fruit kunnen bieden aan toevallige passanten die zin hebben in een gezonde snack. Samen met Velt, Leefmilieu Brussel en de gemeenten Ukkel en Vorst richtte het CEU daarom het participatieve onderzoeksproject Arbres op.

Daarmee willen de organisaties onderzoeken hoe er in Brussel meer fruitbomen geplant kunnen worden, en hoe die kunnen bijdragen tot een veerkrachtig voedselsysteem.

Gezocht: 12 soorten noten en vruchten

Een van de vragen die Arbres wil beantwoorden is de impact van verontreiniging op fruitbomen in het Brusselse gewest. Daarvoor zijn de onderzoekers op zoek naar fruitbomen langs openbare wegen in het gewest, of in privétuinen. Ze zoeken naar minstens 12 soorten noten en vruchten: van walnoot-, kastanje- en hazelnotelaars over vlier-, aal- en braam- en rozenbottelstruiken, tot appel-, vijgen- en pruimenbomen, kerselaars en druivelaars.

De onderzoekers willen kijken hoezeer de vruchten en de bodem waarin de planten groeien, verontreinigd zijn. En dat op zo veel mogelijk verschillende plekken: in privétuinen, langs straatgevels, in parken en zo verder. Daarom roepen ze het publiek op te melden waar bomen en struiken groeien met de 12 gezochte soorten vruchten via dit formulier. Ook wie fruit in zijn eigen Brusselse tuin heeft, kan dat op dezelfde manier laten weten.

De onderzoekers zullen een aantal vruchten komen ophalen. Na inzameling en analyse zullen de resultaten bekend worden gemaakt, wellicht ergens eind 2022.

Arbres - of 'Arboriculture Régionale Bruxelles pour une Résilience Ecologique et Solidaire' - wordt gefinancierd door het gewestelijke innovatieagentschap Innoviris en loopt van maart 2021 tot maart 2024.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Wetenschap, fruit, fruitboom, zware metalen, Vervuiling, bodemvervuiling, onderzoek, ULB, Arbres, innoviris, Leefmilieu Brussel, Velt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni