| Wie isolatiewerken laat uitvoeren, kan beroep doen op de Renolution-premies van de overheid.

Geen geld meer voor renovatiepremies, 600 dossiers wachten op uitbetaling

© BRUZZ
06/09/2023

Wie renovatiewerken of energiebesparende werken aan zijn woning laat uitvoeren in het Brusselse gewest, kan daarvoor een renovatiepremie aanvragen via het platform Renolution, dat 41 verschillende premies bundelt. De uitbetaling van die premies blijkt echter – opnieuw – op zich te laten wachten.

De Brusselse regering maakte dit jaar 53 miljoen euro vrij voor renovatiepremies, die Brusselaars kunnen aanvragen via het gecentraliseerde Renolution-platform. Een deel van het budget (oorspronkelijk 41,5 miljoen euro) wordt beheerd door Leefmilieu Brussel voor de toekenning van premies voor energierenovaties, zoals isolatie. Urban Brussels beheert de overige 11 miljoen euro, die het toekent aan werkzaamheden die te maken hebben met vochtproblemen, akoestiek en riolering.

Maar die laatste pot geld bleek in mei dit jaar al volledig te zijn opgebruikt, waardoor mensen die succesvol een premie hadden aangevraagd langer moesten wachten op de uitbetaling ervan. De Brusselse regering verhoogde na die eerste stormloop daarom het budget met 6,6 miljoen euro om alle openstaande premies te kunnen uitbetalen. Twee miljoen euro daarvan kwam uit het budget van Leefmilieu Brussel.

Nog 619 dossiers uitbetalen

Maar ook dat blijkt niet voldoende. Momenteel wachten 619 dossiers op een uitbetaling, bevestigt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS), bevoegd voor Territoriale Ontwikkeling. “Sinds begin van het jaar werden al 2.696 aanvragen verwerkt,” laat zijn woordvoerster Zeynep Balci weten.

"We zijn in gesprek met Brussel Leefmilieu voor een oplossing"

Zeynep Balci - woordvoerster minister-president Rudi Vervoort (PS)

“Het aantal te behandelen dossiers is meer dan verdrievoudigd en ook al kunnen de teams van Urban deze toename administratief verwerken, toch moet de begrotingssituatie worden aangepast om de dossiers die op betaling wachten te kunnen betalen.”

Om alle openstaande premies te kunnen betalen, is een nieuwe verhoging van het Renolution-budget van Urban Brussels nodig. "Er zijn gesprekken gaande met Leefmilieu Brussel om dit op te lossen,” laat Balci weten.

Een totale budgetverhoging voor Renolution in 2023 ligt evenwel niet op de plank. “Het doel is duidelijk en gedeeld: de begroting voor 2023 consolideren en 2024 benaderen door lering te trekken uit dit eerste jaar,” aldus Balci. Mogelijk komt er dus wel een verhoging in 2024.

Geen vertraging bij premies voor energierenovatie

Voor de aanvragen van premies voor energiebesparende werkzaamheden, beheerd door Leefmilieu Brussel, stellen zich momenteel geen problemen. "Het huidige budget voorzien voor de Renolution-premies is voorlopig voldoende om te kunnen beantwoorden aan alle aanvragen die tot het einde van dit jaar worden ingediend," verzekeren ze bij de Brusselse milieu- en energieadministratie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni