Gekwetste slechtvalk sterft ondanks hulp van Lakenaars

© Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels
| De bijzondere vogel werd maandag geblesseerd aangetroffen op de stoep in Laken.

Ondanks de hulp van enkele inwoners van Laken is een slechtvalk dinsdag overleden. Het mannetje werd met twee geblesseerde poten binnengebracht bij de dierenkliniek in Etterbeek, maar kon niet meer gered worden.

Het Brussels Gewest telt meerdere slechtvalken, die leven in schachten van allerlei hoge gebouwen en kerktorens. Enkele inwoners van Laken troffen maandag een reddeloos mannetje aan op de stoep, met ernstige kwetsuren. De vogel kon amper op zijn poten staan.

Buurtbewoners bekommerden zich om de slechtvalk. Met de moed der wanhoop werd de beschermde vogel naar dierenkliniek Koningveld in Etterbeek gebracht, maar het dier overleed dinsdag aan zijn verwondingen op het moment dat de dierenarts aan de behandeling bezig was.

Sinds 1 maart 2012 zijn de slechtvalken en hun nesten beschermd in het Brussels Gewest. In de jaren 70 waren de vogels met uitsterven bedreigd, voornamelijk door het toenemend gebruik van pesticiden. Sinds het verbod van bepaalde pesticiden in Europa, neemt de populatie slechtvalken opnieuw toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?