| Een Lufthansa-vliegtuig boven Woluwe

Geluidshinder luchthaven: tien gemeentes naar de rechter

TD
© Belga
04/09/2018
Updated: 04/09/2018 16.12u

Tien Brusselse gemeenten hebben zich aangesloten bij de dagvaarding in kort geding van de federale staat door het Brussels Gewest, vanwege de schendingen van de geluidsnormen door Brussels Airport.

Het gaat om Oudergem, Sint-Agatha-Berchem, Etterbeek, Elsene, Jette, Schaarbeek, Brussel, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe. Dat zegt het kabinet van Brussels minister van Leefmilieu Céline Frémault dinsdag in L'Echo. Ook Anderlecht liet dinsdagmiddag weten zich aan te sluiten bij de vordering.

De dagvaarding van het Brussels Gewest dateert van juni. Een jaar eerder was de staat voor de eerste keer veroordeeld tot het aanpassen van het gebruik van de Kanaalroute, de Ringroute en de route in het verlengde van landingsbaan 01 boven het zuidoosten van Brussel.

'Geen concrete maatregel'

De tien Brusselse gemeenten hebben zich dus sinds juni aangesloten bij de nieuwe dagvaarding van het gewest. Volgens een interne nota van de Brusselse regering bedraagt het percentage inbreuken in de Kanaalzone 55 tot 64 procent. Een geluidsmeter in Sint-Pieters-Woluwe zou zelfs overtredingen registreren bij 90 procent van de nachtvluchten.

"De staat nam geen enkele concrete maatregel om de schendingen op korte termijn te stoppen of gewoon maar te verminderen," staat in de nota. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) herhaalt dat een effectenrapport naar de activiteiten van de luchthaven is besteld.

Brusselse geluidsnormen

De verdeling van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem zorgt voor veel onenigheid tussen de verschillende gewesten. Sinds begin 2017 wil het Brussels gewest haar strengere geluidsnormen laten gelden, maar Vlaanderen heeft daar intussen al twee belangenconflicten tegen ingediend.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu , Brusselse geluidsnormen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni