Brussel Kiest 2018 Gemeentehuis Evere Brussel Kiest 2018 Gemeentehuis Evere
© BRUZZ | Gemeentehuis Evere.

Gemeentelijk containerpark in Evere sluit vanaf 1 september

AD
© BRUZZ
06/08/2022

Het gemeentelijke containerpark op de Jules Bordetlaan in Evere moet dicht nadat er verschillende inbreuken op de geldende wetgeving zijn vastgesteld. Dat laat de gemeente zelf weten op haar website. Ook loopt de kost van de afvalverwerking van het containerpark voor de noodlijdende gemeente hoog op.

Na een grondige analyse door zowel het containerpark als de dienst Netheid, die instaat voor het dagelijkse beheer van het park, heeft het Everse college van burgemeester en schepenen beslist dat het gemeentelijke containerpark vanaf 1 september niet meer toegankelijk is voor publiek.

Uit een juridische analyse is namelijk gebleken dat het containerpark in strijd is met wetgeving inzake stedenbouw en milieu, de regels omtrent afvalbeheer en bodembescherming en het sociaal recht betreffende het welzijn van de werknemers.

Bovendien lopen de kosten voor het ophalen van het afval dat de inwoners van Evere naar het containerpark brengen hoog op. Een aanzienlijk deel van de gemeentelijke uitgaven voor de verwijdering van afval gaan hier naartoe.

Gewestelijke 'Recyparken' druk bevraagd

Het park blijft voor onbepaalde duur gesloten tot bovenstaande overtredingen verholpen zijn. De werken die daarvoor nodig zijn, zijn volgens de gemeente reeds aangevat. Er werd nog geen datum aangekondigd voor de heropening van het park.

Inwoners van Evere die van hun grof vuil af willen, kunnen in de tussentijd beroep doen op de gemeentelijke of gewestelijke ophaaldiensten aan huis. Een andere optie is om het grofvuil naar een van de twee gewestelijke containerparken te brengen.

De sluiting van het containerpark in Evere maakt het gebrek aan containerparken in Brussel nog nijpender: de bestaande 'Recyparken' zijn nu al overbevraagd.

Op de website van Net Brussel wordt opgeroepen om niet op bepaalde tijdstippen langs te komen in de gewestelijke containerparken, en om wachtrijen te vermijden kan je er niet meer met cash betalen.

Twee containerparken op komst

In haar coalitieakkoord in 2019 beloofde de huidige Brusselse regering - net zoals haar voorganger in 2014 - tegen het einde van haar mandaat (2024) tien containerparken in het gewest. Momenteel zijn er nog vier gemeentelijke containerparken - in Ganshoren, Oudergem, Sint-Joost-Ten-Node en Sint-Pieters-Woluwe - en twee gewestelijke, in Vorst en in Brussel.

De sluiting van het containerpark in Evere is weliswaar niet permanent, van zodra de nodige veranderingen zijn doorgevoerd kunnen inwoners er opnieuw met hun grofvuil terecht. Daarnaast zijn er nog twee andere, gemeentelijke parken op komst in Jette en Neder-Over-Heembeek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie