| In de Uyttenhovestraat in Jette openen over een tijd een containerpark én een recyclagecentrum

Containerpark en recyclagecentrum op komst in Jette

Arnaud De Decker
© BRUZZ
12/09/2021

In de Uyttenhovestraat in Jette komen in de nabije toekomst een gewestelijk containerpark en een recyclagecentrum. Dat bevestigt het gemeentebestuur van Jette aan BRUZZ. Wanneer deze concreet openen is nog niet duidelijk.

Het gebrek aan containerparken is een oud zeer in Brussel. De bestaande Recyparken, zoals ze genoemd worden door gewestelijk netheidsagentschap Net Brussel, zijn vaak overbevraagd. Vooral in het noorden van Brussel is de nood groot. In haar coalitieakkoord in 2019 beloofde de huidige Brusselse regering tegen het einde van haar mandaat tien containerparken in het gewest, momenteel zijn dat er nog maar drie.

Daarom hebben het Brussels Gewest en de gemeente Jette besloten om op een braakliggend stuk grond in de Uyttenhovestraat, vlak bij Pannenhuis, zowel een containerpark te bouwen - dat door Net Brussel beheerd zal worden - als een recyclagecentrum.

Dat blijkt uit een kort artikel in de Gazet van de Lijst van de Burgemeester van Jette, een blad van de Jetse meerderheid.

Wanneer het containerpark er precies komt is evenwel niet duidelijk. Schepen van Openbare Reinheid in Jette Mounir Laarissi (CDH): "We wachten al maanden op informatie van het Gewest en van Net Brussel, tevergeefs", zegt hij aan de telefoon. "Het blijft gissen naar verklaringen. Er is totaal geen inzage in de dossiers van Net Brussel."

Saneringswerken

Ook voor het recyclagecentrum, dat pal naast het containerpark komt, is het nog wachten op duidelijkheid. "We hebben dat terrein een aantal jaren geleden gekocht, maar er moesten saneringswerken gebeuren. Die zijn bijna afgerond", duidt de schepen.

"Het is de bedoeling dat het recyclagecentrum een soort aanvulling wordt op het containerpark, waarbij de spullen die gedeponeerd worden in het containerpark een eerste keer gescreend worden", klinkt het bij Claire Vandevivere (CDH), Jetse schepen van Duurzame ontwikkeling en Leefmilieu. "Wat nog bruikbaar is wordt vervolgens in het recyclagecentrum ter beschikking gesteld van de bewoners."

Kritiek

Dat sorteercentrum is een initiatief van vier gemeenten: Jette, Ganshoren, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem. "Er werd intussen al een coördinator aangesteld met gewestelijk geld, om het project in goede banen te leiden", vervolgt Vandevivere.

Maar sommige buurtbewoners zijn niet opgezet met de komst van de twee centra. "We hebben het nieuws zopas ontdekt in dat gemeentelijke blad", klinkt het bij een boze buur, die liever anoniem wil blijven. "Hoe is dat mogelijk? In een woonwijk een containerpark en recyclagecentrum openen, zonder overleg met de buurtbewoners."

Schepen Laarissi ziet daar geen graten in. "Het is een van de weinige beschikbare industrieterreinen in Jette", zegt hij. "Daar is hoe dan ook altijd al activiteit geweest, en het is vlak bij de spoorweg, waardoor de overlast sowieso beperkt wordt."

Zowel bij Net Brussel als bij het kabinet van bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) kon nog geen reactie gesprokkeld worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Stedenbouw, Milieu, recypark, Net Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni