Gemeenten kunnen vuilnisbakken binnenkort verplichten

© Stad Brussel

In de commissie Leefmilieu van het Brussels Parlement is dinsdag een voorstel goedgekeurd, dat gemeenten toelaat om haar inwoners te verplichten om een vuilnisbak te gebruiken. Vandaag zorgen vossen, vogels en andere zwerfdieren voor overlast door vuilniszakken die op straat staan kapot te scheuren.

Doordat het afval daardoor op straat belandt, moeten schoonmaakdiensten regelmatig na de ophaling nog een tweede keer langsgaan om dat vuil op te ruimen.

"Dit kost een gemeente als Sint-Pieters-Woluwe ongeveer 158.000 euro", zegt Benoit Cerexhe, CDH-fractieleider in het Brussels Parlement en burgemeester van het vosrijke Sint-Pieters-Woluwe.

Voor de meerderheidspartijen in het Brussels Parlement CDH, PS, Défi, Open VLD, SP.A en CD&V is de oplossing vrij eenvoudig. Als inwoners hun afval in vuilnisbakken buitenzetten, kan men dit probleem voorkomen.

Vuilbak verplicht

Een voorstel van ordonnantie dat gemeenten toelaat om inwoners te verplichten om vuilnisbakken te gebruiken in plaats van vuilniszakken, werd dinsdag goedgekeurd in de commissie Leefmilieu van het Brussels Parlement.

Gemeenten zullen zones kunnen afbakenen waar ze de vuilnisbak willen verplichten. De vuilnisbakken komen er in de plaats van de witte en oranje vuilniszakken.

Welk type vuilnisbak gebruikt zal worden, bekijkt Net Brussel nog, maar er komt één model voor het hele gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?