Gewest kapt halve hectare beschermd bos zonder vergunning

bomen Sint-Lambrechts-Woluwe Woluwedal
© Jempi Samyn
| 'Tussen de 30 en 50 bomen zijn omgehakt', schat plaatselijk schepen van Leefmilieu Gregory Matgen (Défi)
© Jempi Samyn
| 'Tussen de 30 en 50 bomen zijn omgehakt', schat plaatselijk schepen van Leefmilieu Gregory Matgen (Défi)

In een groene zone in Sint-Lambrechts-Woluwe zijn begin deze maand ongeveer 40 bomen in een beschermde Natura 2000-zone gerooid. Dat gebeurde op vraag van de gewestelijke directie Facilities, die de bomen onveilig achtte voor passerende voetgangers en fietsers. De dienst had echter geen kapvergunning aangevraagd, en dus heeft een andere gewestdienst de kap stilgelegd.

Buurtbewoners deden eerder deze week hun beklag in La Libre Belgique over de rooipartij in het Vellemolenbos. Volgens de directie Facilities van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel vormden de bomen een gevaar voor fietsers en voetgangers omdat de takken dreigden naar beneden te vallen. Na een korte evaluatie werd er besloten de bomen, die zich tussen Woluwedal en Emile Vanderveldelaan bevinden, zonder vergunning te kappen.

“Na enkele klachten van buurtbewoners hebben we besloten de bomen te snoeien. Omdat er weinig tijd was, hebben we dit zonder vergunning gedaan”, zo verwoordt Marina Boreanaz van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel het bij BRUZZ.

(Lees verder onder de foto:)

Woluwedal bos
© Google Streetview
| Ongeveer een 40-tal bomen uit dit beschermde bos (rechts op de foto) moesten eraan geloven, voor de kap werd geschorst

'Inbreuk op de wet'

Naast het feit dat de bomen zich in een groene zone bevonden, maakten ze ook deel uit van een Natura 2000-zone en een Brussels 'gebied van culturele, historische, ethische waarde of voor stadsverfraaiing'. Binnen deze gebieden wordt de wijziging van de bestaande feitelijke toestand onderworpen aan bijzondere voorwaarden.

“Dit is een beschermd gebied. Hoewel sommige bomen effectief ziek waren en een risico vormden voor de burgers, had hier een vergunning voor moeten worden aangevraagd. Dit is een inbreuk op de wet”, zegt Grégory Matgen (Défi), Woluws schepen van Leefmilieu, Natuur en Openbaar Groen.

Op vraag van de (eveneens gewestelijke) directie Monumenten en Landschappen werd het kappen midden oktober stopgezet. De directie Facilities krijgt nog tot 15 december de tijd om een aanvraag in te dienen voor een vergunning om zo de situatie te regulariseren. Voorlopig zullen er geen sancties volgen, meldt de dienst, "aangezien er ook geen officiële klacht is neergelegd".

Groene Zone Sint-Lambrechts-Woluwe gekapte bomen
© Jempi Samyn
| Langs de rand van het groene gebied zijn her en der een aantal bomen omgehakt

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?