Gezien: lentesmog doet basiliek van Koekelberg verdwijnen

Godfried Roelant
21/04/2018

De lentesmog is een jaarlijks wederkerend fenomeen aan het begin van het landbouwseizoen. Bemesting van gronden in combinatie met hoge temperaturen leidt tot een dikke laag smog. Die doet vandaag de koepel van de Basiliek van Koekelberg voor even verdwijnen.

Expert luchtkwaliteit Frans Fierens zegt aan BRUZZ dat niet enkel de warmte overdag, maar vooral de afkoeling 's nachts belangrijk is in het vormingsproces van de smoglaag. "Overdag worden er op allerlei manieren gassen uitgestoten, van uitlaatgassen tot gassen die het gevolg zijn van landbouwbemesting."

'Astmapatiënten blijven best binnen'

"Pas 's nachts wanneer het afkoelt gaan die zich omzetten in fijn stof. Dan vindt er een chemische reactie plaats die leidt tot een secundaire anorganische laag fijn stof, ofwel smog. Wanneer het dan windstil is, blijft de smog hangen."

Tim Cassiers van stadsbeweging Bral voegt daar aan toe dat de concentratie lentesmog dit weekend zo hoogt ligt omdat er de voorbije week ook heel wat verkeerssmog werd geproduceerd.

Om zo weinig mogelijk schade op te lopen, raadt hij mensen die gevoelig zijn aan fijn stof aan om binnen te blijven. "Zeker voor astmapatiënten is dat de enige remedie om de hinder tot een minimum te beperken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, lentesmog

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni