Opnieuw veel fijn stof in Brussel

© PhotoNews
| Smog over Brussel (archiefbeeld).

Sinds donderdagochtend hangen er in het hele land opnieuw hoge concentraties fijn stof in de lucht. In grote delen van Brussel is rond 10 uur de informatiedrempel overschreden of schommelen de waarden er toch rond.

De afgelopen 24 uur kleurde de kaart van Brussel op de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) geel, maar sinds donderdagochtend zijn er oranje en enkele rode vlekken te zien. Vooral in het noorden van Brussel hangt veel lentesmog. In Haren worden PM10-waarden gemeten van 88 µg/m³.

De gemiddelde PM10-concentratie (fijn stof met een diameter kleiner dan 10 micrometer) schommelt rond de informatiedrempel van 50 µg/m³. De kleinere deeltjes (PM2,5) overschreden de informatiedrempel. Die werd ingevoerd om de burgers op de hoogte te brengen van slechte luchtkwaliteit.

Lentesmog door boeren

De meteorologische omstandigheden (zon en windstil) zijn al enkele dagen dagen gunstig voor de vorming van secundair fijn stof. De verwachting is evenwel dat de PM10-concentraties zullen afnemen. Toenemende wind en regenbuien uit het westen zullen zorgen voor een langzame verbetering van de luchtkwaliteit.

Primair fijn stof wordt rechtstreeks uitgestoten, bijvoorbeeld door dieselwagens, terwijl secundair fijn stof gevormd wordt na reacties in de atmosfeer. Stikstofoxiden reageren met ammoniak dat afkomstig is van meststoffen die landbouwers in deze tijd van het jaar op hun akkers gooien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?