Het moeras van Wiels in Vorst is de thuisplek geworden van een heuse zwanenfamilie met zes zwanenjongen. De jongen werden gisteren geboren, zegt Geneviève Kinet van burgerplatform Marais Wiels.

Het mannetje en vrouwtje doken in februari op in het moeras en hebben zich er sindsdien genesteld. "Het is de eerste keer dat er zwanen in Marais Wiels zijn, maar we weten niet vanwaar ze komen," zegt Kinet. Zeker is dat het wilde zwanen zijn.

Het buurtcomité Marais Wiels houdt de kleintjes goed in de gaten. "Mama en papa zorgen goed voor de kleintjes, maar we gaan misschien Natuurpunt of Natagora inlichten, zodat we zeker zijn dat alles goed gaat," klinkt het.

Naast zwanen is het moeras ook de thuisplek voor onder meer dodaars (een watervogel), kwikstaartjes en watersalamanders. Begin deze maand werden er nog 173 verschillende soorten planten en dieren geteld in het moeras van Wiels.

"Het wildleven heeft natuur nodig, ook in een stad. Het toont nogmaals het belang aan van de vijver," aldus Kinet.

zwanen moeras wiels.jpeg

Onzekere toekomst

De toekomst van dit stukje biodiversiteit in het midden van de stad blijft nochtans onzeker.

Het Gewest heeft er namelijk plannen om woningen neer te zetten en een aangrenzend gebouw uit te breiden. Bedoeling is wel om de waterplas grotendeels te behouden en te gebruiken als waterreservoir.

Een vierhonderdtal buurtbewoners heeft daarom vorige week nog actie gevoerd voor de bescherming van het moeras. "Het is voor ons van heel groot belang dat we het moeras behouden," klonk het toen.

zwanen moeras wiels 22/5/2022.jpeg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni