Gezondere lucht en meer rust voor Brusselaars op autoloze zondag

© Bruzz
| Fietsers en voetgangers tijdens autoloze zondag genieten van rust en propere lucht in de straten van Brussel.

Minder auto’s in de stad hebben afgelopen zondag voor een duidelijke verbetering gezorgd van de luchtkwaliteit en de geluidsomgeving in het Brussels Gewest.

Volgens metingen van Leefmilieu Brussel daalden de fijnstofconcentraties tijdens autoloze zondag het sterkst langs de drukke verkeersassen. Aan Kunst-Wet daalden stikstofconcentraties tot 86 procent tegenover een gemiddelde zondag. De daling is nog meer uitgesproken in vergelijking met een gemiddelde weekdag (tot 92 procent).

Naast propere lucht, keerde ook de rust terug in de hoofdstad. Brusselaars genoten van een letterlijk stillere zondag door een daling van de achtergrondgeluidniveaus tegenover de zondag ervoor. Ook hier was deze het meest voelbaar langs belangrijke invalswegen en autosnelwegen (90 procent), maar evengoed daalde het achtergrondgeluid met 68 procent langs wegen in de stad.

Zo was het merkelijk stiller aan de meetstations aan de Houba de Strooperlaan in Brussel en de Willem Tellstraat in Sint-Gillis. Die daling is opmerkelijk, gezien de invoering van de zone 30 in het Gewest al voor een gevoelige daling van geluidsoverlast had gezorgd sinds januari dit jaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?