Handboek over burgerwetenschap: Brusselaars nemen het voortouw

© BRAL

Dankzij het project AirCastingBrussels leerden Brusselaars, onderzoekers bij de VUB en de medewerkers van BRAL samen de luchtverontreiniging in de stad in kaart te brengen. Nu komen Bral en de VUB met een handboek over het opzet en de methode achter dit soort projecten. “Burgerwetenschap zorgt voor meer democratie."

Drie jaar lang lieten de VUB en BRAL Brusselaars de luchtkwaliteit in de stad meten. Met AirCastingBrussels wouden ze luchtverontreiniging in de stad in kaart brengen en politiek onder de aandacht brengen. Uit dit project hebben de medewerkers en onderzoekers nu een handboek voor dit soort burgerwetenschap gedistilleerd.

Het boek dient als een pleidooi om burgers meer te betrekken bij beleidsvorming. “Door burgers met wetenschappers in verbinding te brengen, doen ze kennis op en kunnen ze de nodige data leveren waar het bestuur naar op zoek is. Dit geeft het slagkracht,” zegt Nicola da Schio, researcher bij VUB-onderzoeksgroep Cosmopolis.

Burgerwetenschaphandboek
© BRAL/VUB

“Burgerwetenschap zorgt dus voor meer democratie omdat we mensen een stem geven die vaak niet gehoord worden. En het verruimt ook onze horizon: burgers hebben meestal een andere kijk op onderwerp dan wetenschappers.”

Het handboek ‘Citizen Science: collective knowledge empowers’ werd donderdag aan het publiek voorgesteld. De publicatie is gratis online verkrijgbaar op de website van Bral.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?