| Dit pas ingehuldigde wandelpad langs de Zenne aan de Paepsemlaan staat momenteel helemaal onder water (archiefbeeld)

Heel hoog waterpeil Zenne bereikt piek

Sara De Sloover
© BRUZZ
12/03/2020

Slechts één keer in de twee à drie jaar is het waterpeil van de Zenne zo hoog als nu. De rivier is op enkele groene plekken in het gewest buiten haar oevers getreden. Maar inwoners van lager gelegen gebieden hoeven niet te vrezen: sinds 8 uur donderdagochtend daalt het waterpeil weer.

Na een paar bijzonder regenachtige weken is het waterpeil op de meeste Belgische rivieren erg hoog. Ook de Zenne en de andere Brusselse waterlopen zagen de afgelopen dagen het water rijzen. "Zo hoog staat de Zenne maar één keer in de twee à drie jaar", zegt hydroloog Michaël Antoine van Leefmilieu Brussel aan BRUZZ. Het Waalse milieuagentschap geeft daarom momenteel een code 'rood' aan het peil van de rivier (Lees verder onder de grafiek).

Gemeten waterstand van de Zenne in Tubeke (1-13 maart 2020)

| Gemeten waterstand van de Zenne in Tubeke (1-13 maart 2020)

Onder meer het pas ingehuldigde wandelpad langs de Zenne op de Paepsemlaan in Anderlecht staat momenteel helemaal onder water. Reden tot paniek is dat volgens Michaël Antoine echter niet, want intussen is de piek bereikt.

"Sinds woensdagnamiddag is het waterniveau in de kleine Brusselse beken al stevig gedaald", zegt de hydroloog. "Alle zijlopen van de Zenne bijvoorbeeld zoals de Vogelzangbeek, de Neerpedebeek en de Molenbeek zijn met zowat 70 centimeter gedaald. Sinds donderdagochtend 8 uur daalt het waterpeil ook op de Zenne zelf, en ik zie aan de gegevens uit Lot in Vlaanderen dat dat de komende uren ook verdergezet wordt. Bovendien wordt de komende dagen droog weer verwacht."

Overstromingsrisico's

Het gevaar voor overstroming van bewoonde gebieden is daarmee geweken. Sowieso maken maar weinig Brusselaars daar kans op, omdat de meeste waterwegen zich buiten de Ring en in groene zones bevinden. "Wat Brussel ook erg beschermt, is dat aan de sluis in Anderlecht ongeveer de helft van het watervolume van de Zenne wordt afgeleid naar het kanaal. Dat heeft hele hoge wanden. Slechts de helft van het Zennewater stroomt onder de stad door in een koker."

Om te vermijden dat de roosters voor dit soort waterkokers verstopt raken door afval en puin, doen medewerkers van Leefmilieu Brussel momenteel geregeld de ronde. Ze verifiëren of de tralies niet geblokkeerd zijn, want anders zou er alsnog een overstroming kunnen plaatsvinden. Woensdag nog haalden ze takkenbossen weg op verschillende gevoelige punten, zodat het water ongehinderd kan doorstromen.

Voor watersnood door volgelopen stormbekkens hoeven Brusselaars al helemaal niet te vrezen, zei Antoine eerder aan La Libre Belgique. De meeste overstromingen in Brussel gebeuren na stevig onweer, waarna de riolen al dat kolkende water niet kunnen slikken en reservoirs mogelijk overlopen. Maar op dit moment zijn de stormbekkens quasi leeg: als het lange tijd geleidelijk miezert en motregent, zoals de afgelopen tijd meestal het geval was, dringt het water niet door tot in de reservoirs. Het verzadigt wel de grond, waardoor het peil van de waterlopen stijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Zenne, Vogelzangbeek, Michaël Antoine, Leefmilieu Brussel, overstromingsrisico, hoog waterpeil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni