De Tervurenlaan op het grondgebioed van Etterbeek, gezien vanaf het Jubelpark en met achteraan het Montgomeryplein

| Etterbeek heeft met het Jubelpark een grote groene long, maar er lopen ook drukke straten als de Tervurenlaan door de gemeente.

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in Etterbeek.

De gemeente Etterbeek oogt op het eerste zicht overwegend licht- en donkergroen, dat betekent dat er een gemiddelde tot goede concentratie stikstofdioxide tussen 15 en 25 microgram per kubieke meter lucht is. Gemiddeld landt Etterbeek op 22,95 µg/m³, goed voor de zevende beste lucht in het gewest. Er zijn zeker verbeterpunten.

Het donkerste punt zien we opmerkelijk genoeg dicht bij het Jubelpark in de Oudergemlaan, vlak bij de kruising met de Belliardstraat en de Nerviërslaan. Het betreft een donkeroranje punt dat met 35,89 µg/m³ in de categorie 'slecht' zit. De Oudergemlaan is een tweerichtingsweg met meerdere rijvakken en kleine bomen met vaak aanschuivend verkeer. Bovendien is er aaneengesloten bebouwing aan beide straatkanten. Dat zorgt ervoor dat vervuiling vaker blijft hangen in de straat.

De hele Oudergemlaan kan rekenen op een paar van de slechtste waarden van Etterbeek met gele en oranje punten die waardes hebben tussen 25 en 40 μg/m³, wat betekent dat de lucht matig tot slecht is.

20220315 CurieuzenAir etterbeek overlay

Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Etterbeek. Bekijk de interactieve kaart hier.

Jubelpark

Ook andere straten rond het Jubelpark scoren minder goed, zoals de Galliërslaan. Het is een laan met veel groen die grenst aan het Jubelpark. Toch werd er een matige concentratie stikstofdioxide gemeten tussen 25 en 30 µg/m³. Ongetwijfeld speelt de verkeersdrukte daar een rol, samen met het feit dat de Jubelparktunnel niet ver van daar boven de grond komt.

Het mag niet verbazen dat ook de drukke Sint-Michielslaan tot de slechtste van de Etterbeek-klas behoort.

Het gezondste punt in Etterbeek werd gemeten in de Edmond Mesenslaan, vlak aan de GO!-school KA Etterbeek, met een concentratie stikstofdioxide van 15,35 μg/m³ ('goed'). Nochtans kan de laan ook vaak rekenen op aanschuivend verkeer.

Over het algemeen scoort Etterbeek niet slecht, met veel groene punten en enkele gele en oranje rond de Oudergemlaan, de Galliërslaan en de Sint-Michielslaan. Hoe dichter we bij het centrum van Brussel komen, hoe slechter de waardes worden. Gaan we meer richting de groene gemeentes Sint-Pieters-Woluwe en Oudergem, dan zien we een lagere concentratie stikstofdioxide.

  • Beste lucht: Edmond Mesenslaan (15,35 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Oudergemlaan (35,89 µg/m³)

Meer CurieuzenAir

Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Milieu , Gezondheid , curieuzenair , luchtkwaliteit , stikstofdioxide , CurieuzenAir: resultaten , NO2

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni