| De Watertorengaarde, een doodlopende straat die uitkomt op natuurreservaat het Moeraske, heeft de beste luchtkwaliteit in Haren

Hoe gezond is de lucht in Haren?

Sara De Sloover
© BRUZZ
18/03/2022

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de Brusselse deelgemeente Haren.

Met een gemiddelde score van 22,86 microgram stikstofdioxide (NO2) per kubieke meter lucht, goed voor een achtste plek, scoort Haren in de Brusselse middenmoot.

Er zijn weinig meetpunten in dit deel van de stad, waar spoorlijnen, de rangeerterreinen van Schaarbeek-Vorming, bedrijfsterreinen en het nieuwe NAVO-hoofdkwartier behoorlijk wat ruimte innemen. Daardoor zijn de scores er vrij uniform.

De minst goede gele of ‘matige’ scores zijn te vinden in het historische hart van de deelgemeente, aan de Ganzenweidestraat en de Verdunstraat. De straten zijn er vrij smal, waardoor de stikstofdioxide van het autoverkeer er blijft hangen.

  20220315 CurieuzenAir haren overlay

  Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Haren. Bekijk de interactieve kaart hier.

  Moeraske

  Maar midden tussen die twee punten scoort een meetpunt op de Kortenbachstraat aan de Sint-Elisabethkerk wel goed. De bebouwing is daar maar aan één kant van de rustige eenrichtingsstraat aaneengesloten en er staan kleine bomen. Als er vervuilde lucht is kan die dus vrij gemakkelijk ontsnappen.

  Nog iets betere lucht is te vinden op het uiteinde van de Watertorengaarde, een straat die doodloopt op een uitloper van het natuurreservaat Moeraske aan de grens met Evere. De straat heeft geen doorgaand verkeer.

  • Beste lucht: Watertorengaarde, vlak aan een uitloper van natuurgebied Moeraske (18,26 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Ganzenweidestraat in de historische dorpskern van Haren (25,26 µg/m³)

  Meer CurieuzenAir

  Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

  Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

  Lees meer over: Brussel-Stad , Haren , Milieu , Gezondheid , luchtkwaliteit , luchtvervuiling , NO2 , stikstofdioxide , curieuzenair , CurieuzenAir: resultaten

  Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

  Site by wieni