Hoe gezond is de lucht in Koekelberg?

De basiliek van Koekelberg en het Elisabethpark De basiliek van Koekelberg en het Elisabethpark
© Belgaimage
| De Basiliek van Koekelberg en het Elisabethpark. Ondanks de aanwezigheid van het park heeft Koekelberg heel wat punten met slechte lucht.
© Belgaimage
| De Basiliek van Koekelberg en het Elisabethpark. Ondanks de aanwezigheid van het park heeft Koekelberg heel wat punten met slechte lucht.

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Koekelberg.

Koekelberg is een kleine gemeente, amper 1,2 km² groot, die zeer dichtbevolkt is. De gemeente omvat het grootste stuk van het Elisabethpark en ook het grootste deel van de Leopold II-tunnel.

Qua luchtkwaliteit scoort de gemeente niet te best. Met een gemiddeld stikstofdioxidegehalte (NO2) van 28,38 microgram per kubieke meter lucht is Koekelberg de op twee na vuilste Brusselse gemeente.

Hier dan ook geen donkergroene of blauwe punten, wel lichtgroen, veel geel en oranje en ook één rood punt.

Die rode stip, goed voor een NO2-waarde net boven de 40 µg/m³, bevindt zich vlakbij het drukke Simonisplein. Ook in de omgeving van dit verkeersknooppunt zijn de waarden hoog. Zo werd in de Vrijheidslaan 37,70 µg/m³ gemeten en op de Leopold II-laan 35,07.

20220315 CurieuzenAir koekelberg overlay

Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Koekelberg. Bekijk de interactieve kaart hier.

Schoner westen

Ook langs het Elisabethpark, de groene long van Koekelberg, valt het tegen. De Pantheonlaan krijgt donkergele en oranje stippen ('ondermaats' tot 'slecht'), wellicht door een combinatie van het drukke verkeer en de uitlaatgassen van de regelmatig stilstaande wagens in de tunnel. In de zijstraten van deze laan veel lichtgele stippen ('matig'), behalve in de Jules Besmestraat waar de meetpunten overwegend groen kleuren ('gemiddeld').

Ook veel lichtgeel in de buurt rond het gemeentehuis en het Vanhuffelplein, waar waarden tussen de 25 en 30 µg/m³ gemeten werden.

Gezonder wordt de lucht in de straten ten westen van de Basiliek, de Emile Derooverstraat bijvoorbeeld en ook de straten rond het Koninklijk Atheneum Unesco Koekelberg. Hoe meer je opschuift richting het – veel gezondere Sint-Agatha-Berchem – hoe meer groene stipjes op de kaart.

  • Beste lucht: De Neckstraat (21,33 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Simonis (40,63 µg/m³)

Meer CurieuzenAir

Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?