Het Koninklijk Paleis in Laken valt rechtstreeks onder de Regie der Gebouwen

| Het Koninklijk Paleis. Midden in de tuin is de luchtkwaliteit de beste van heel Laken.

Hoe gezond is de lucht in Laken?

Kris Hendrickx
© BRUZZ
18/03/2022

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de Brusselse deelgemeente Laken.

De kaart van Laken toont grosso mode twee gezichten: in de volksere wijken dichter bij Thurn & Taxis en het centrum is de luchtkwaliteit minder goed, meer naar het noorden wordt ze wat beter. De allerbeste lucht van Laken is voor de koning, toch als die midden in zijn tuin gaat staan.

Met 25,62 µg/m³ heeft Laken de zevende hoogste NO2-waarde van alle 22 stadsdelen waar werd gemeten (de 19 gemeenten plus Laken, Neder-Over-Heembeek en Haren, die bij Brussel-Stad horen).

In het deel van Laken dat dichter bij het centrum en het kanaal ligt, zijn de NO2-waarden vaker matig of ondermaats (licht- en donkergele stippen). Naar het noorden duiken dan vaker de lichtgroene stippen op tussen de lichtgele. Dat wijst op een gemiddelde luchtkwaliteit. Al hangt het allemaal ook erg af van de nabijheid van grote verkeersassen.

20220315 CurieuzenAir laken overlay

Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Laken. Bekijk de interactieve kaart hier.

Tuin van de koning

De beste scores zijn voor de plekken op of vlakbij het Koninklijke domein, toch als het over rustige woonstraten gaat. Op verschillende van die meetpunten is het verdict ‘goed’ (donkergroen).

Dat is bijvoorbeeld het geval in het midden van het koninklijk domein, waar de allerbeste waarde van Laken wordt gemeten. Maar ook vlakbij de weliswaar drukke maar ook groene en brede Van Praetlaan in de waarde op het koninklijk domein goed. Dichtbij de Van Praetbrug vermindert de luchtkwaliteit in de koninklijke tuin dan weer tot ‘gemiddeld’. Aan de oprijlaan naar het kasteel, op de Koninklijke Parklaan, moet de vorst het zelfs stellen met een matige luchtkwaliteit.

Koninginnelaan

De slechtste luchtkwaliteit van Laken wordt telkens gemeten bij drukke verkeerspunten. Krijgen het label ‘slecht’ (oranje) mee: de Koninginnelaan nabij Jules de Trooz en de oprit Wemmel aan de Ring. De Houba de Strooperlaan en de Bockstaellaan tonen een wisselend beeld, tussen ‘matig’ en ‘slecht’.

  • Beste lucht: midden in de tuin van het koninklijk domein (16,59 µg/m³)
  • Slechtste lucht: verbinding Romeinsesteenweg/Houba de Strooperlaan (39,87 µg/m³)

Meer CurieuzenAir

Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier.  Lees meer...

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Laken , Milieu , Gezondheid , curieuzenair , NO2 , luchtkwaliteit , CurieuzenAir: resultaten , stikstofdioxide

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni