| Neder-Over-Heembeek bij valavond.

Hoe gezond is de lucht in Neder-Over-Heembeek?

Kris Hendrickx
© BRUZZ
18/03/2022

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de deelgemeente Neder-Over-Heembeek.

Neder-Over-Heembeek ligt in de periferie van het gewest en dat merk je ook aan de luchtkwaliteit, die er vaak beter is dan in de centrale wijken. Het lichtgroen ('gemiddeld') en donkergroen ('goed') domineren de kaart van het stadsdeel, dat bij Brussel-Stad hoort, maar net als Laken en Haren als aparte entiteit werd behandeld in het onderzoek.

Met een gemiddelde van 21,61 microgram stikstofdioxide (NO2) per kubieke meter lucht scoort Heembeek dan ook goed in het Brusselse gemiddelde. Slechts zes (deel)gemeenten doen het beter.

Tegelijk valt het op dat de blauwe waarden, die je vaak ziet in de rijkere gemeenten in het zuidoosten (dikwijls in straten zonder rijhuizen), nergens opduiken in dit deel van het gewest.

20220315 CurieuzenAir NOH overlay

Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Neder-Over-Heembeek. Bekijk de interactieve kaart hier.

Groen centrum

Het centrum van Heembeek kleurt meestal lichtgroen ('gemiddeld'), bijvoorbeeld aan het Peter Benoitplein, waar gemeenschapscentrum Nohva zijn stek heeft. Aan de Zavelput is de lucht zelfs maar matig (gele scores). In dit deel van de gemeente is er ook heel wat reliëf, waardoor auto’s er vaak meer gas moeten geven.

De drukke auto-assen eisen ook in Neder-Over-Heembeek hun tol. Op de Vuurkruisenlaan worden zo verschillende keren slechte waarden gemeten (donkergeel of 'ondermaats' tot oranje of 'slecht').

  • Beste lucht: Wimpelbergstraat (16,66 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Vuurkruisenlaan (37,10 µg/m³)

Meer CurieuzenAir

Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Neder-Over-Heembeek , Milieu , Gezondheid , curieuzenair , NO2 , luchtkwaliteit , CurieuzenAir: resultaten , stikstofdioxide

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni