Een luchtfoto met centraal in beeld de Koninklijke Sint-Mariakerk in Schaarbeek

| Op de Koningsstraat en de Paleizenstraat aan de Koninklijke Sint-Mariakerk is de meest vervuilde Schaarbeekse lucht te vinden.

Hoe gezond is de lucht in Schaarbeek?

Sara De Sloover
© BRUZZ
18/03/2022

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Schaarbeek.

Schaarbeek is met een matige gemiddelde jaarconcentratie van 27,14 µg/m³ aan stikstofdioxide (NO2) de vijfde slechtste gemeente van het gewest. Die score verbergt wel uitschieters aan beide kanten. De meest vervuilde lucht ademen de inwoners van de Koningsstraat en de Paleizenstraat aan de Sint-Mariakerk in, vlak bij de gemeentegrens met Sint-Joost-ten-Node.

De concentraties NO2 zijn er uiterst slecht en komen er – ondanks de coronacrisis en net zoals op een aantal andere grote verkeersaders in het Brussels gewest – nog altijd boven de wettelijk vastgelegde Europese grenswaarde van 40 microgram per kubieke meter.

  20220315 CurieuzenAir schaarbeek overlay

  Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Schaarbeek. Bekijk de interactieve kaart hier.

  Street canyons

  Op de Rogierlaan tussen Robiano en Wijnheuvelen, de Deschanellaan en de Lambermontlaan rond de tramhalte Demolder steken de scores er ook in negatieve zin bovenuit, met donkergele tot rode scores ('ondermaats' tot 'zeer slecht'). Telkens gaat het om straten met druk autoverkeer en bebouwing aan beide straatkanten die het street canyon-effect versterkt (luchtvervuiling blijft met andere woorden hangen). In de straten vlak bij het gemeentehuis hangt er ook veel NO2 in de lucht.

  Het merendeel van de meetpunten in Schaarbeek, dat veel grote verkeersassen op zijn grondgebied telt, heeft een ondermaatse of matige score. Dat betekent: NO2-concentraties die weliswaar onder de EU-maximumdrempel liggen, maar wel nog steeds twee tot drie keer hoger dan de drempel van de Wereldgezondheidsorganisatie waarboven de luchtvervuiling effecten heeft op de gezondheid.

  Voor betere lucht moeten we naar het (zuid)oosten van de gemeente. In de wijken rond het Josaphatpark is de luchtkwaliteit merkbaar beter, met overwegend lichtgele en lichtgroene stippen (matig en gemiddeld). Verder naar het zuiden is het beeld in de Plaskywijk vergelijkbaar.

  Het beste scoren de Bloemenwijk en vooral de tuinwijk Terdelt, allebei ten noorden van het Josaphatpark, aan de grens met Evere. De inwoners van het verkeersluwe Terdelt wonen tussen het Josaphat- en hun eigen Albert I-park en de Josaphatruigte ten zuiden van de wijk, en hebben zo bijzonder weinig verkeer in de buurt. In de tuinwijk overwegen donkergroene stippen ('goed') en is er zelfs een lichtblauw meetpunt ('zeer goed').

  • Beste lucht: Herman Richirstraat in de tuinwijk Terdelt, vlak bij Evere (10,07 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Koningsstraat vlak bij de Koninklijke Sint-Mariakerk (47,85 µg/m³)

  Meer CurieuzenAir

  Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

  Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

  Lees meer over: Schaarbeek , Milieu , Gezondheid , luchtkwaliteit , NO2 , stikstofdioxide , curieuzenair , Sint-Maria , koninklijke sint-mariakerk , Terdeltwijk , Terdelt , Lambermontlaan , rogierlaan , CurieuzenAir: resultaten

  Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

  Site by wieni