De Sint-Agathakerk in Sint-Agatha-Berchem

| De luchtkwaliteit bij de Oude Sint-Agathakerk, vlak naast het Wildersbos, is goed.

Hoe gezond is de lucht in Sint-Agatha-Berchem?

Eva Christiaens
© BRUZZ
18/03/2022

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Sint-Agatha-Berchem.

De lucht in Sint-Agatha-Berchem behoort tot de top vijf van Brussel: gemiddeld hangt er 19,51 microgram stikstofdioxide in de lucht. De kaart kleurt donkergroen ('goed') en zelfs lichtblauw ('zeer goed') in de buurt van het Kerkplein en in de wijk van het Kattenbroek en het Wilderbos. De vernieuwde Groene Wandeling werpt daar dus haar vruchten af. Berchem heeft genoeg groene ruimte en de oude dorpskern lijdt niet onder veel verkeer.

Dat is goed nieuws voor de scholen in de buurt. Het technisch atheneum Zavelenberg kan rustig ademen, de verschillende basisscholen in en rond het gemeentecentrum zeker ook.

  20220315 CurieuzenAir sint-agatha-berchem overlay

  Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Sint-Agatha-Berchem. Bekijk de interactieve kaart hier.

  Treinstation

  Een uitzondering is de buurt van het treinstation. Met slechts één meetpunt is het verdict daar voorlopig oranje: aan het stationsplein is 34,24 microgram NO2 gemeten. Maar wat verderop zijn er amper meetpunten langs de drukke Keizer Karellaan. Nog tot in Berchem is er op die laan veel doorgaand verkeer van en naar de Ring. Het Basilix Shopping Center en de hypermarkt van Carrefour trekken daar nog heel wat klanten in auto’s. Ook de industriezone, die overloopt tot in Ganshoren, blijft een blinde vlek.

  Overwegend valt de luchtkwaliteit in Sint-Agatha-Berchem erg goed mee, als je weet dat de gemeente vlak bij de Ring ligt en dat Molenbeek en Koekelberg niet ver van de gemeentegrens slechter scoren.

  • Beste lucht: Zenitstraat (7,66 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Berchem Station (34,24 µg/m³)

  Meer CurieuzenAir

  Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

  Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

  Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Milieu , Gezondheid , luchtkwaliteit , stikstofdioxide , curieuzenair , CurieuzenAir: resultaten , NO2

  Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

  Site by wieni