Hoe gezond is de lucht in Sint-Gillis?

Het Sint-Gillisvoorplein Het Sint-Gillisvoorplein
© Belgaimage
| Op het Sint-Gillisvoorplein waren geen meetpunten, maar in de straten errond worden gemiddelde en matige scores genoteerd.
© Belgaimage
| Op het Sint-Gillisvoorplein waren geen meetpunten, maar in de straten errond worden gemiddelde en matige scores genoteerd.

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Sint-Gillis.

Met een gemiddelde van 27,02 µg/m³ tekent Sint-Gillis voor de zesde hoogste concentratie aan stikstofdioxide (NO2) in het gewest, niet zo verwonderlijk voor een gemeente die helemaal in de eerste kroon rond het centrum ligt. Toch is de luchtkwaliteit er lang niet altijd slecht of ondermaats.

De straten die de lichtgroene score ‘gemiddeld’ krijgen vormen bij de kuulekappers zelfs de grootste groep. Het gaat daarbij doorgaans om rustige woonstraten zonder doorgaand verkeer. Op drukke verkeersassen verandert dat beeld. De Kleine Ring, de Merodestraat of het onderste deel van de Waterloosesteenweg scoren zo ondermaats of slecht (donkergeel en oranje stippen).

Net als in andere gemeenten valt het daarbij op dat de luchtkwaliteit – toch wat NO2 betreft – erg snel kan veranderen naargelang de locatie. Zo krijgt de drukke Waterloosesteenweg tussen het Voorplein en de Bareel een ‘slecht’, maar is de lucht vlakbij, in het begin van de rustige Fortstraat ‘gemiddeld’, drie categorieën beter dus. Wat verderop in die Fortstraat, ter hoogte van gemeenschapscentrum de Pianofabriek, is het dan weer ‘matig’.

20220315 CurieuzenAir sint-gillis overlay

Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Sint-Gillis. Bekijk de interactieve kaart hier.

Tunnelmond

De allerbeste luchtkwaliteit in Sint-Gillis werd gemeten op de verkeersarme Verbindingslaan (vlakbij de gevangenis en dichtbij de grens met Vorst en Elsene). Het meetpunt kleurt daar donkergroen ('goed').

De allerslechtste NO2-waarde in de gemeente verschijnt langs de Kleine Ring, nabij Louiza. Het meetpunt bevindt zich er ter hoogte van de tunnelmond van de Hallepoort.

Tunnelmonden zorgen ook elders in het gewest voor de allergrootste concentratie van luchtvervuiling, dat blijkt bijvoorbeeld ook aan de Kruidtuintunnel op de Kleine Ring. Diezelfde Kleine Ring is ook goed voor barslechte luchtwaarden op andere plaatsen, zoals aan de Vlaamsepoort, waar de allerslechtste waarden van Brussel werden gemeten.

  • Beste lucht: Verbindingslaan (19,19 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Gulden Vlieslaan (45,48 µg/m³)

Meer CurieuzenAir

Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?