Het Madouplein in Sint-Joost-ten-Node

| Het Madouplein in Sint-Joost-ten-Node. In de buurt worden wel enkele barslechte waarden gemeten

Hoe gezond is de lucht in Sint-Joost-ten-Node?

Eva Christiaens
© BRUZZ
18/03/2022

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in Sint-Joost-ten-Node.

Met gemiddeld 31,01 microgram stikstofdioxide per kubieke meter heeft Sint-Joost-ten-Node de slechtste luchtkwaliteit van Brussel. Hoeft dat te verbazen in een gemeente die letterlijk in een put ligt, vlak naast de Kleine Ring? De slechtste metingen zie je langs de Koningsstraat, het Queteletplein en aan Madou.

Het allerzwartste punt ligt net tegenover het gemeentehuis aan de Sterrenkundelaan. Strikt gezien nog net in Brussel-Stad, al kan Tennoods burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) toch best zijn adem inhouden op kantoor. Er werd maar liefst 54,30 microgram stikstof per kubieke meter lucht gemeten, waarmee de concentratie NO2 er uiterst slecht is. De waarde is vijf keer hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie als maximumnorm hanteert.

Verkeersluwe woonwijken heeft Sint-Joost nog niet echt. Rond de Koningsstraat, de Grensstraat en de Middaglijnstraat is het gebrek aan groen voelbaar. Daar kleuren alle meetpunten oranje of rood, en net over de grens in Schaarbeek zelfs even paars (uiterst slecht). In de Brabantwijk zijn er weinig meetpunten. Het is afwachten of het geplande parkje aan het Sint-Lazarusplein daar beterschap kan bieden.

20220315 CurieuzenAir sint-joost-ten-node overlay

Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Sint-Joost-ten-Node. Bekijk de interactieve kaart hier.

Beter bergop

Beter nieuws is dat de meetpunten in de Molenstraat, nabij basisschool Sint-Joost-aan-Zee, een groene ('gemiddeld') of net lichtgele ('matig') stip krijgen. Ook meer bergop richting Schaarbeek en de Europese wijk wordt de lucht wat properder. De Armand Steurssquare en de niet zo verre Ambiorixsquare in de Stad Brussel zorgen voor wat ademruimte. In die wijk hebben de huizen iets grotere tuinen en is er minder aanschuivend verkeer. Er is dus minder luchtvervuiling, en die blijft minder hangen in smalle straten.

Maar juichen is nu ook niet de bedoeling. Sint-Joost kent zijn hoogste stikstofscores vlakbij belangrijke voorzieningen zoals basisscholen, crèches, het politiekantoor en het nieuwe cultuurhuis dat nog moet openen aan Madou. In de gemeente met de laagste inkomens van Brussel hebben de inwoners duidelijk hogere gezondheidsrisico's.

"Ik ben geen tovenaar," reageert Tennoods schepen van Leefmilieu Mohammed Jabour (PS). "Wij liggen vlak naast de tunnels van de Kleine Ring en die zijn de bevoegdheid van het Gewest." De gemeente telt nu één schoolstraat aan basisschool Sint-Joost-aan-Zee. "Het is moeilijk om andere straten af te sluiten, want dat zou tot mobiliteits- en parkeerproblemen in andere straten leiden en het probleem van vervuiling niet oplossen."

De gemeente zet wel in op elektrificatie. Bijna de helft van de eigen voertuigen rijdt elektrisch en er zijn laadpalen gepland aan vernieuwde pleinen. "Verder verbeteren we ons parkeerbeleid, zodat mensen geen uren moeten rondrijden op zoek naar een parkeerplek," aldus nog de gemeente.

  • Beste lucht: Felix Delhayesquare (23,16 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Haachtsesteenweg (44,43 µg/m³)

Meer CurieuzenAir

Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Milieu , Gezondheid , curieuzenair , luchtkwaliteit , stikstofdioxide , CurieuzenAir: resultaten , NO2

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni