CurieuzenAir: het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe.

| Het-gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Hoe gezond is de lucht in Sint-Lambrechts-Woluwe?

KVDP
© BRUZZ
18/03/2022

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe.

De kaart met meetpunten schetst een relatief positief beeld van de luchtkwaliteit in Sint-Lambrechts-Woluwe. De meetpunten in de gemeente kleuren overwegend licht- en donkergroen, een gemiddeld tot goede luchtkwaliteit dus wat stikstofdioxide betreft. De gemiddelde concentratie NO2 bedraagt er 20,04 µg/m³, waarmee de gemeente op de zesde plaats staat in de lijst van Brusselse gemeenten met de beste luchtkwaliteit.

In de Georges Henri-wijk domineren lichtgroene bollen, met een oranje ('slecht') uitzondering in de Erfprinsenlaan, een zijstraat van de behoorlijk drukke Georges Henrilaan. Daar werd 37,5 µg/m³ gemeten. In de wijk aan de andere kant van de Brand Whitlocklaan werd in de Linthoutstraat op de grens met Etterbeek 35,25 µg/m³ gemeten. De brede Brand Whitlocklaan zelf scoort met 33,65 µg/m³ net iets beter.

  20220315 CurieuzenAir sint-lambrechts-woluwe overlay

  Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Sint-Lambrechts-Woluwe. Bekijk de interactieve kaart hier.

  Goed, niet schitterend

  In de wijken Roodebeek, Sterrebeelden, Gulledelle en Kapelleveld vinden we meer donkergroene meetpunten terug, waar de gemeten concentraties stikstofdioxide tussen 15 en 20 microgram per kubieke meter liggen ('goed').

  Rond de Paul Hymanslaan liggen de waarden wel iets hoger, met een geel meetpunt in de Vervloesemstraat, een zijstraat, waar 25,67 µg/m³ gemeten werd. Ook aan de Vootstraat zien we een geel ('matig') meetpunt met een concentratie 28,5 µg/m³. Alhoewel daar veel groen is van de parken langs de Woluwe staat het verkeer vaak aan te schuiven om langs het Woluwedal te rijden.

  Op de grens met Sint-Pieters-Woluwe tonen enkele meetpunten zeer goede resultaten (lichtblauw), maar de beste luchtkwaliteit werd gemeten in het centrum van de gemeente, ergens tussen de Paul Hymanslaan en Woluwedal. In een wijk met enkele doodlopende straatjes, en dus weinig autoverkeer, werd een concentratie van 13,75 µg/m³ gemeten.

  • Beste lucht: Lindenberg (13,75 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Erfprinsenlaan (37,50 µg/m³)

  Meer CurieuzenAir

  Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

  Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

  Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Milieu , Gezondheid , curieuzenair , CurieuzenAir: resultaten , NO2 , stikstofdioxide , luchtvervuiling

  Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

  Site by wieni