20220307 curieuzenair Het park van Woluwe in Sint-Pieters-Woluwe

| Het park van Woluwe in Sint-Pieters-Woluwe.

Hoe gezond is de lucht in Sint-Pieters-Woluwe?

BVR
© BRUZZ
18/03/2022

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Sint-Pieters-Woluwe.

Sint-Pieters-Woluwe wordt wel eens – wat kort door de bocht – omschreven als één grote villawijk met groene lanen, grote parken, veel tuinen en rustig, lokaal verkeer. Een recept voor vrij gezonde gelucht zou je denken, en dat klopt ook. De gemeente heeft een gemiddelde van 15,66 microgram stikstofdioxide (NO2) per kubieke meter lucht, goed voor het tweede beste resultaat van het hele gewest, na Watermaal-Bosvoorde.

Alle meetpunten kleuren groen of blauw (van 'gemiddeld' tot 'uitstekend'). Dichter bij de Tervurenlaan en het centrum van Brussel zijn er logischerwijze meer lichtgroene meetpunten, met een 'gemiddelde' score van 20 tot 25 µg/m³. Ook het lokale handelscentrum Stokkel, vlakbij Wezembeek-Oppem, scoort gemiddeld, maar de meetpunten eromheen scoren meteen weer goed tot zeer goed.

  20220315 CurieuzenAir sint-pieters-woluwe overlay

  Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Sint-Pieters-Woluwe. Bekijk de interactieve kaart hier.

  Tervurenlaan

  Zeker in de wijken nabij het Zoniënwoud, in het zuiden van de gemeente, is de lucht zeer goed tot uitstekend. Niet alleen het bos draagt daar aan bij. Er is ook zelden of nooit aanschuivend verkeer, de huizen zijn er vrijstaand, en de straten en tuinen staan vol bomen. De weinige luchtvervuiling kan dus gemakkelijk ontsnappen. Het beste meetpunt is aan de Ringduivenlaan, waar 9,43 µg/m³ gemeten is. Het punt ligt vlakbij het bos, naast een akker waarop in de toekomst nieuwe woningen gebouwd zullen worden.

  Daarbij moet wel opgemerkt worden dat er nauwelijks meetpunten langs de drukke Tervurenlaan liggen. Al is het niet gezegd dat de score daar dramatisch slecht zou zijn, want een meetpunt aan de rotonde van Montgomery scoort met 34 µg/m³ nog gemiddeld. Een ander meetpunt, helemaal op het einde van de laan, aan de zoom van het Zoniënwoud, scoort zelfs goed.

  Verder scoren ook de meetpunten waar er wel aanschuivend verkeer is, nog goed. Alles samen is het dus goed ademen in de gemeente.

  • Beste lucht: Ringduivenlaan (9,43 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Gebroeders Legrainlaan (24,67 µg/m³)

  Meer CurieuzenAir

  Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

  Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

  Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Milieu , Gezondheid , CurieuzenAir: resultaten , curieuzenair , luchtvervuiling , NO2 , stikstofdioxide

  Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

  Site by wieni