Fijn stof luchtkwaliteit luchtvervuiling milieu skyline panorama Brussel upsite

| Zomersmog in Brussel

Hoge ozonconcentratie in de lucht dit weekend

AAB
© BRUZZ
17/06/2022

Dit weekend worden hoge temperaturen verwacht. Het mooie weer zorgt ervoor dat de ozonconcentratie in de lucht op vrijdag en zaterdag hoger dan gewoon ligt, zo meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). Wetenschappers raden personen met ademhalingsproblemen af om intensief buiten te sporten.

De combinatie van luchtvervuiling en het zonnige, warme weer zorgt ervoor dat de concentratie aan ozon veel hoger ligt dan gemiddeld. Dit fenomeen wordt ook wel zomersmog genoemd. Ozon is de belangrijkste component in de fotochemische luchtvervuiling, “Door de verbrandingsprocessen komen er allerlei stikstofoxiden vrij, dit zijn de stoffen die voor luchtvervuiling zorgen. Het warme weer maakt dat de ozon in de lucht boven de stad blijft hangen,” zegt Frans Fierens, wetenschappelijk medewerker bij de IRCEL.

De IRCEL meldt alvast dat vrijdag de Europese drempel van 180 microgram ozon per kubieke meter wordt overschreden, een trend die zich zaterdag wellicht zal verderzetten. De concentratie ozon zal in de ochtend veel lager liggen, maar neemt toe in de loop van de dag. De IRCEL verwacht pieken in de late namiddag en vroege avond.

Niet te hard sporten

De IRCEL geeft alvast enkele tips voor tijdens de ozonpiekuren. Mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals kinderen, senioren of personen met ademhalingsproblemen doen buiten best geen zware lichamelijke inspanningen tussen de middag en 22 uur. Binnenshuis ligt de concentratie voor de helft lager dan buiten, waardoor indoor sporten wordt aangeraden. Zondag zal de ozonconcentratie volgens de IRCEL sterk verminderen.

“In de toekomst zal de zomersmog waarschijnlijk afnemen, doordat tijdens de laatste decennia de luchtkwaliteit fors is verbeterd. Minder luchtvervuiling betekent minder ozon,” concludeert Fierens. Let op: hoewel onze luchtkwaliteit is verbeterd betekent dat niet dat het klimaat niet opwarmt. Luchtvervuiling komt door stikstofoxiden, maar klimaatopwarming door koolstofdioxide, waar er nog te veel van wordt uitgestoten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni