'Homegrade' wijst de weg om woningen energiezuiniger te maken

Luchtvervuiling boven Brussel: het is de CO2-uitstoot van gebouwen die goed is voor twee derde van de totale uitstoot van broeistofgassen.© PhotoNews

Het klimaatdebat verzandt al te vaak in een discussie over vervuilende auto’s, maar het is de CO2-uitstoot van gebouwen die goed is voor twee derde van de totale uitstoot van broeikasgassen in Brussel. Dan is de gratis dienst Homegrade, dat Brusselaars helpt om hun woningen energiezuinig te maken en de juiste premies aan te vragen, geen overbodige luxe.

De focus ligt bij Homegrade, een samensmelting van het vroegere Brusselse Energiehuis en de Stadswinkel, niet zozeer op innovatieve technieken, wel op informeren en begeleiden van mensen om zo woningen energiezuiniger te maken.

“Een gigantisch werk, ja,” lacht coach Sophie Holemans. “Zeker omdat de procedures om premies aan te vragen niet altijd eenvoudig zijn, het is dus belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn over de timings en de verschillende administratieve stappen.”

Brusselaars die voor een verbouwing staan of hun energiegebruik willen laten dalen, kunnen vragen sturen via mail, naar de infobalie in de voormalige Koninklijk Sterrenwacht in Sint-Joost afzakken, of een coach boeken voor een huisbezoek. “We staan klaar met 35 adviseurs die allemaal ervaring hebben in de bouwsector en extra opleidingen kregen op het vlak van energie,” aldus Holemans. “Architecten, ingenieurs, maar ook sociologen en zelfs kunsthistorici voor erfgoed.”

Dat team deed in 2018 zo’n 1.200 huisbezoeken en behandelde ongeveer tienduizend dossiers. Met wat meer naamsbekendheid hoopt Homegrade die cijfers in 2019 sterk op te krikken. Natuurlijk komen de meeste Brusselaars aankloppen in de hoop de juiste premies te pakken te krijgen.

“Maar wij proberen hen meteen te sensibiliseren voor de klimaatproblematiek. Sommige premies zijn hoger als je milieuvriendelijke keuzes maakt. In ieder geval loont het altijd de moeite om hier langs te komen voor je aan een renovatie begint.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?