Inzameling bioafval vanaf 2023 verplicht: composteren in de kijker

SDS
© BRUZZ
19/03/2022

Bij radiocollega Bram Van de Velde kwam vrijdag een composteergids van de vzw Worms langs om meer uitleg te geven over wat er zondag allemaal gebeurt

Composteren: hoe begin je eraan? Zondag organiseren milieuagentschap Leefmilieu Brussel en vzw Worms de Brusselse Compostdag, voor een antwoord op al je compostvragen. Vanaf 2023 moet iedere Brusselaar en elk bedrijf in de stad zijn of haar bioafval apart inzamelen, en het Gewest wil de lokale verwerking van dat afval stimuleren.

Maar liefst één op de tien inwoners van de hoofdstad beschikt al over een individuele composthoop, en het gewest telt daarnaast zo'n 200 collectieve buurtcomposts.

Composteren vermindert het gewicht van de witte zak: 30 tot 60 procent van het gewicht van alle afval in de witte zak bestaat uit organisch afval, dat dan niet verbrand hoeft te worden. Wie composteert, beperkt zo zijn impact op het milieu. Tegelijk levert het composteren een gratis en 100 procent natuurlijke meststof op, die de composteerder kan gebruiken in de tuin of de plantenbakken in huis.

Lokale verwerking

Maar het Gewest wil dat nog meer Brusselaars zelf de handen uit de mouwen steken. Zo niet dreigen vanaf 2023 wekelijks veel meer vrachtwagens met organisch afval heen en weer naar Ieper te moeten rijden, want vanaf dan is de aparte inzameling van bioafval voor iedere Brusselaar verplicht. Pas tegen 2026 wellicht zal er ergens in het gewest een eigen vergistingsinstallatie worden gebouwd.

Om meer mensen te overtuigen om zelf aan het composteren te slaan, wordt opnieuw een Compostdag georganiseerd. Komende zondag zullen burgers van 10 tot 16 uur de deuren van hun privé- of wijkcompost openen om hun ervaringen en de voordelen van composteren te delen. Er zullen meer dan 50 composteersites toegankelijk zijn in heel Brussel (Lees verder onder de kaart)

'Compostontdekkingspunt'

Naast alle burgerinitiatieven zal er zondag de hele dag een centraal 'compostontdekkingspunt' zijn in de lokalen van de vzw Worms in de Amerikaansestraat 11 in Sint-Gillis. Daar kunnen bezoekers de globale cyclus van organisch afval in de stad ontdekken.

Experts van Worms en BokashiCompost zullen alle technieken van huishoudelijk composteren binnen en buiten presenteren. De vereniging Zero Waste Belgium zal er tips en tricks presenteren om voedselverspilling tegen te gaan. De 'facilitator bioafval voor professionelen' van Leefmilieu Brussel houdt een informatiesessie voor zelfstandigen en bedrijven die hun keuken- en tafelafval willen composteren. Vanaf eind 2022 zijn ook bedrijven in Brussel immers verplicht om hun biologisch afval te sorteren.

Moestuinmeesters zullen uitleggen hoe compost kan worden gebruikt om de bodem te verbeteren en een betere fruit- en groenteteelt te verkrijgen. Er worden ook een aantal workshops thuiscomposteren georganiseerd.

Het volledige programma van de Compostdag vind je hier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni