Jongerenprotest in EU-wijk tegen groen label voor gas en kernenergie

© PhotoNews
| Het Berlaymontgebouw in de Europese Wijk, waar de Europese Commissie zetelt

Een twintigtal jongeren, die deel uitmaken van de klimaatbeweging 'Fridays For Future', heeft donderdag geprotesteerd voor de gebouwen van de Europese Commissie in Brussel. Ze nemen het niet dat Europa aardgas en kernenergie zou willen bestempelen als gunstig voor het klimaat.

De Europese Commissie heeft een lijst klaar van energiebronnen die als voordelig voor klimaat en milieu bestempeld kunnen worden. Die classificatie, 'taxonomie' in het EU-jargon, moet investeerders richting groene energiebronnen leiden.

In de lijst staan ook aardgas en kernenergie, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan, en dat lokte al heel wat protest uit. Zo ook in Brussel, waar donderdag jongeren uit verschillende Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, Italië en Polen protesteerden tegen de plannen. Ze hadden pancarten met onder meer de slogan 'Proper gas is een vuile leugen'.

"Als aardgas en kernenergie het label van groene investering zouden krijgen, dan gaan ze meer overheidssubsidies en private investeringen aantrekken, en ze krijgen daar nu al veel van", argumenteerde Chloé Mikolajczak. "Op die manier zal de transitieperiode verankerd worden en ons decennialang in verouderde energiesystemen houden".

Volgens haar staat de geloofwaardigheid van het Europese klimaatbeleid op het spel. Tot 21 januari kunnen experts en lidstaten nog hun opmerkingen geven bij de lijst van de Commissie. Ook het Europees Parlement zou de tekst kunnen verwerpen, bij gewone meerderheid.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?