Klimaatactivisten bezetten federaal parlement

© KVDP/BRUZZ

Op woensdagmiddag bezet een honderdtal actievoerders het federaal parlement om het passieve klimaatbeleid van de Belgische regering aan te klagen. Ze roepen alle burgers op om over te gaan tot meer acties en betogingen. “Een oplossing is niet mogelijk zonder ook sociale ongelijkheid aan te pakken.”

De actievoerders hebben het federaal parlement intussen alweer verlaten. Ze werden niet gearresteerd, maar moesten wel hun identiteitskaart door de politie laten fotograferen.

De ongeveer honderd activisten van het collectief ‘Time for climate, time for people’ hadden eerder het beveiligingssysteem uitgeschakeld en hebben de binnenkoer van het federaal parlement, aan de kant van de Leuvenseweg, bezet.

Daar lazen de actievoerders een volksverklaring voor klimaatrechtvaardigheid voor. Die verklaring roept de Belgische inwoners op om in actie te komen. “Voor ons is het onderhandelingskader zelf problematisch,” luidt het.“Op alle politieke niveaus zitten er lobbygroepen en multinationals terwijl er bewezen is dat 71 procent van de broeikasuitstoot sinds 1988 de verantwoordelijkheid is van 100 ondernemingen,” klinkt het bij de actievoerders. (Lees verder onder de video)

Accijnzen op diesel

“Wat de Belgische politici vandaag voorstellen, is niet alleen onvoldoende om de klimaatambities waar te maken, maar houdt bovendien geen rekening met sociale ongelijkheden,” zegt actievoerder Kamiel. “Een verhoging van de accijnzen op diesel schuift de last bijvoorbeeld door naar mensen die eigenlijk het minst bijdragen aan de klimaatverandering.”

"In die zin volgen we de filosofie van de gele hesjes", vervolgt Kamiel. "Politici willen problemen oplossen door individuen te belasten, maar grote bedrijven als luchtvaartmaatschappijen laten ze met rust." 

Om de hele samenleving te mobiliseren, roept de actiegroep iedereen op om zich verder in te zetten om uiteindelijk een systeemverandering te verkrijgen. “Enkel zo kunnen we  sociale, klimaat- en mondiale rechtvaardigheid bereiken,” klinkt het.

aze
© KVDP/BRUZZ
| De actievoerders werden niet gearresteerd, maar hun identiteitskaarten werden wel gefotografeerd door de politie.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?