Kritiek op geplande nieuwe school vlak bij viaduct Vilvoorde

© Bart Dewaele
| Brusselse Rand viaduct Vilvoorde

In Vilvoorde komt er kritiek op de plannen van de stad om een nieuwe school te bouwen vlak bij het viaduct, zowat 500 meter van de Brusselse gewestgrens. “De luchtkwaliteit is er ondermaats”, meent de oppositie.

Het was De Morgen die het nieuws vanochtend bracht. “Onder het viaduct is er altijd veel fijn stof gemeten”, reageert gemeenteraadslid Alain Van Hende (Vilvocraten) bij BRUZZ. “Daarom is het compleet onverantwoord om daar een nieuwe school te bouwen.”

Maar schepen van onderwijs Jo De Ro (Open VLD) weerlegt die kritiek: “De school zal gebouwd worden in een gloednieuwe woonwijk die 2.000 gezinnen zal tellen. Bovendien zal ze liggen aan een verkeersvrij plein en is het gehalte stikstofdioxide er rond de 30 µg/m3. De EU-grens en de WHO-gezondheidsadvieswaarde liggen momenteel op 40 µg/m3.”

Volgens Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) klopt dat, maar is de WHO bezig met het herzien van de luchtkwaliteitsadviezen. “Het ziet ernaar uit dat de grens verlaagd zal worden,” zegt Fierens aan BRUZZ.

“Een viaduct lijkt me niet direct de beste locatie om een school of woonwijk te bouwen,” aldus Fierens. “Ik denk dat we dringend moeten zoeken naar fundamentelere oplossingen, waarbij de concentraties fijn stof overal aanvaardbaar worden.”

Geschat wordt dat de basisschool tussen 2020 en 2022 gebouwd zal worden en plaats zal verstrekken aan ongeveer 250 leerlingen.

"De school zou komen ter hoogte van de Harensesteenweg 294," aldus Fierens
© Ircel/BRUZZ
| "De school zou komen ter hoogte van de Harensesteenweg 294," aldus Fierens

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?