Lage-emissiezone: controles vanaf juli, boetes vanaf oktober

© PhotoNews
| Die bezitters van té oude auto’s mogen de zone al sinds januari 2018 niet meer binnen, maar er werd niet bestraft.

Het Brussels Gewest is klaar voor de eigenlijke start van de lage emissiezone. Dat zegt bevoegd minister Céline Fremault (CDH) in de commissie Leefmilieu. Op 1 juli startten de controles. Vanaf 1 oktober worden overtredingen ook beboet. Om de betrokken Brusselse autobezitters te verwittigen, werden 3.000 brieven verstuurd.

Die bezitters van te oude dieselwagens mogen de zone al sinds januari 2018 niet meer binnen. Overtreders werden wel nog niet gecontroleerd, laat staan bestraft.

Vanaf 1 juli startten de controles. Overtreders krijgen nu dus wel een waarschuwing in de bus. En vanaf 1 oktober 2018 worden effectief boetes uitgeschreven bij inbreuken. Het gaat om diesels zonder Euronorm, of met Euronorm 1. Een boete bedraagt 350 euro.

Brieven

Opdat die (Brusselse) eigenaars zeker op de hoogte zouden zijn, werd hen in juni een brief gestuurd. “Ongeveer evenveel brieven worden verstuurd naar Brusselse autobezitters die vanaf 1 januari 2019 de lage-emissiezone niet meer binnen mogen”, vult Fremault aan.

Ook in 2019 is er een overgangsfase van registreren zonder te bestraffen, maar die zal maar drie maand duren.

Camera's en infoborden

De camera’s die tegen 30 juni 2018 beloofd waren, staan er, 176 om precies te zijn. “Daar komen nog een zestigtal camera’s bij tegen 1 oktober. Er is toestemming van de 19 gemeenten en de privacycommissie om die beelden te gebruiken.”

Automobilisten van buiten het Brussels Gewest worden via 300 infoborden gewaarschuwd bij het binnen komen van Brussel, dat één grote lage emissiezone is. “We kijken ook met het Vlaams Gewest om langs de grote invalswegen in Vlaanderen waarschuwingsborden te zetten. Die zouden er tegen eind dit jaar moeten komen,e alsnog de minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?