Lichten doven opnieuw voor 'Earth Hour'

© PhotoNews
| De MIVB zal voor Earth Hour zaterdagavond een uur lang de lichten dimmen in 38 metro- en premetrostations (archiefbeeld)

Van het Empire State Building tot de piramides in Egypte, zaterdagnacht doven monumenten over de hele wereld opnieuw het licht voor een nieuwe editie van 'Earth Hour'. Bedoeling is te mobiliseren tegen de klimaatverandering. In eigen land engageert onder meer de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB zich. Het Atomium staat voor het eerst niet op lijst van deelnemers.

"Earth Hour" werd in 2007 gelanceerd in Sydney, op initiatief van WWF. Ondertussen nemen meer dan 180 landen deel aan het initiatief, dat de bevolking wil sensibiliseren tegen de verandering van het klimaat, zeker nu de afgelopen drie jaren de warmste ooit bleken.

Om 20.30 uur lokale tijd zaterdagavond doven honderden monumenten wereldwijd een uur lang de lichten. Onder meer de Eiffeltoren, de Opera van Sydney, de Big Ben, het Kremlin, de Akropolis, de wolkenkrabber in Hong Kong, de Burj Khalifa in Dubaï, de Sint-Pietersbasiliek, de Niagarawatervallen en het beeld van Christus de Verlosser in Rio De Janeiro doen een uur het lang licht uit.

Massale uitsterving van soorten

Het Brusselse Atomium neemt dit jaar niet deel aan Earth Hour, en dat omdat er een concert gepland staat voor 50 jaar Expo '58.

"Earth Hour" gaat dit jaar over meer dan de opwarming van de aarde. De initiatiefnemers willen ook mobiliseren voor behoud van natuur en biodiversiteit. Momenteel komt in Colombia een team van experten van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) samen om een stand van zaken op te maken van de fauna, flora en bodems. Volgens het IPBES wordt de aarde geconfronteerd met een "massale uitsterving" van soorten, de eerste sinds de verdwijning van de dinosaurus ongeveer 65 miljoen jaar geleden en de vijfde op 500 miljoen jaar tijd.

"De natuur gaat op alarmerende wijze achteruit. Dat is even dringend en primordiaal als de strijd tegen de opwarming van het klimaat", zegt Marco Lambertini, secretaris-generaal van WWF. "Dat is waarom we het initiatief gebruiken om de biodiversiteit onder de aandacht te brengen."

38 metro- en premetrostations

In België verspreidde WWF in aanloop naar Earth Hour een cartoon met een politieke boodschap waarin de organisatie oproept biodiversiteit op te nemen in de klimaatplannen. WWF verspreidde daarnaast een feestkit; een pakket om een low-impactfeestje te vieren.

Ook in België nemen heel wat steden en gemeenten deel: onder meer in Brussel, Antwerpen en Mechelen gaat op verschillend plaatsen het licht zaterdag uit. De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB dimt de lichten in 38 metro- en premetrostations tussen 20.30 en 21.30 uur. Dat is goed voor een energiebesparing van 1.000 KWh, of het equivalent van twee tot drie maanden elektriciteitsverbruik van een Brussels gezin.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?