Lindebomen op Ninoofseplein zijn gered

© Ans Persoons via Twitter
| De zes grote lindebomen op het Ninoofseplein worden niet gekapt

Zes grote lindebomen op het Ninoofseplein zullen niet gekapt worden. De Stad Brussel was dat nochtans wel van plan in het kader van de heraanleg van het plein. Na burgerprotest kwam er een nieuw onderzoek naar de gezondheidstoestand van de bomen. De conclusie is positief en de bomen blijven.

Het Ninoofseplein vlak naast de Kleine Ring wordt vanaf september heraangelegd. Het plein wordt een autoluw woonerf en wordt vergroend met extra bomen. Toch was de Stad Brussel ook van plan om een aantal grote bomen te kappen en ze te vervangen door nieuwe exemplaren. Uit een eerste analyse bleek namelijk dat de bomen ziek waren.

De geplande kap leidde tot protest van bewoners van de wijk. In eerste instantie werd besloten om toch twee bomen te laten staan, maar toen het protest aanhield besloot de Stad een nieuwe zogeheten fytosanitaire studie uit te voeren. Dat is een onderzoek naar de gezondheid van de bomen.

De conclusies van dat onderzoek zijn positief, meldt schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.Brussels) op Twitter. De bomen zijn relatief gezond en kunnen daarom alle zes blijven staan. Het schepencollege heeft besloten ze niet te kappen.

De plannen voor de heraanleg moeten licht aangepast worden. Zo zullen de voegen tussen de kasseien waterdoorlatend worden, zodat de bomen genoeg water krijgen. Rond de zes lindebomen zal er ook gras tussen de kasseien kunnen groeien. Er komt een nieuwe wijkvergadering, maar het blijft de bedoeling dat de werken in september beginnen. Ze zouden een half jaar duren.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?