20230208 1831 Maron

| Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo).

Maron na intra-Brussels overleg over PFAS in drinkwater: 'Helemaal geruststellend'

© Belga
20/11/2023

Maandag heeft een technisch overleg plaatsgevonden tussen de Brusselse watermaatschappij Vivaqua, Leefmilieu Brussel en minister Alain Maron over de aanwezigheid van PFAS in het drinkwater. Dat heeft het kabinet-Maron maandagavond bevestigd. Daar wordt herhaald dat de situatie "helemaal geruststellend" is.

Twee weken geleden raakte bekend dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir begin dit jaar haar Waalse en Brusselse collega's had ingelicht over verhoogde PFAS-waarden in het drinkwater in Halle. Het water werd aangeleverd door de Brusselse watermaatschappij Vivaqua uit een Waals waterbekken.

Brussels minister Maron zei vorige week dat in het water dat in de hoofdstad opgevangen en verdeeld wordt nooit de toekomstige Europese norm van 100 nanogram PFAS per liter (100ng/l) overschreden werd. Die norm zal vanaf 2026 in heel de Europese Unie van toepassing zijn, maar in Brussel reeds vanaf 2024.

De vergadering van maandagmiddag ging volgens Maron onder meer over de inwerkingstelling van die Europese norm en van eventuele toekomstige of tussentijdse targets. Het overleg zal nog worden uitgebreid naar de andere gewesten.

"De toegang tot kwaliteitsvol drinkwater is een fundamenteel recht en het beschermen van de gezondheid van de Brusselaars is een prioriteit voor de minister en voor de operatoren," verklaarde Maron aan Belga.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni