Mars in Brussel, vrijdag tijdens derde wereldwijde 'klimaatstaking'

© Photonews
| Ook bij de tweede wereldwijde klimaatstaking werd in Brussel betoogd. De mars lokte toen 7.500 deelnemers (archiefbeeld)

Vrijdagnamiddag trekt een nieuwe klimaatmars door Brussel, in het kader van de derde wereldwijde 'klimaatstaking' tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Overal ter wereld vinden acties plaats. In Brussel roepen de klimaatbeweging, de vakbonden en onder meer Amnesty International en de universiteit Saint-Louis op om mee te betogen.

Zowat 70 organisaties zijn lid van de Belgische Klimaatcoalitie die oproept tot de mars, die om 13.30 uur aan het Noordstation vertrekt en via de Wetstraat naar het Jubelpark trekt. De wereldwijde actie vindt plaats aan de vooravond van een belangrijke VN-klimaattop maandag in New York, en wil zo beleidsmakers tot actie porren.

Ook volwassenen en werknemers worden deze keer opgeroepen om deel te nemen. Zo willen de initiatiefnemers de druk verhogen op de wereldleiders. Enkele grote bedrijven als Ben & Jerry's, outdoormerk Burton en zeepfabrikant Lush hebben aangegeven vrijdag wereldwijd hun winkels te sluiten, en in het geval van Burton ook niets online te verkopen. In België geven de socialistische vakbonden een stakingsvergoeding aan wie staakt.

Volgens Global Climate Action zijn er 6.000 initiatieven in meer dan 150 landen. De hele komende week vinden er wereldwijd nog klimaatacties plaats, in het licht van de 'Global week for future'.

Op zondag 22 september om 11 uur geeft Rise for Climate op het Jean Reyplein bijvoorbeeld het startschot voor een burgercampagne die het Europees Parlement vraagt tegen de aanstelling van de nieuwe Commissie te stemmen, tenzij die een Green New Deal op poten zet. Op woensdag 25 september organiseert de VUB vooral voor Brusselse middelbare scholen een evenement rond het tegen dan net vrijgegeven nieuwe wetenschappelijke rapport van VN-orgaan IPCC, het International Panel on Climate Change.

'Partijpolitiek overstijgen'

"Het is de hoogste tijd om partijpolitiek, de belangen van lobby's en de tegenstand tegen de verandering te overstijgen", meldt een van de deelnemende organisaties, Grootouders voor het Klimaat. "We maken ons zorgen over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen en willen dat de regeringen op alle niveaus in België zo snel mogelijk aan de slag gaan en klimaatbeheer de hoogste prioriteit geven."

De deelnemers vragen een ambitieus nationaal klimaatenergieplan met controlemechanismen om de impact van voorgestelde maatregelen af te meten aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. (Lees verder onder de kaart van het parcours)

Het parcours van de Global Strike For Future III op vrijdag 20 september 2019 in Brussel.

VN-jeugdklimaattop

Het zijn vooral jongeren die wereldwijd de klimaatbetogingen hebben aangevoerd, en dat is ook de Verenigde Naties niet ontgaan. In het kader van de klimaattop organiseert de VN zaterdag voor het eerst een klimaattop voor jongeren, op zaterdag 21 september. Jongeren tot 29 jaar zullen er met wereldleiders kunnen praten over hun klimaatoplossingen, aldus de VN. Een geselecteerd groepje van honderd jongeren kreeg bovendien een budget om zo klimaatneutraal mogelijk naar New York te reizen.

De klimaatactivisten uit ons land van Youth For Climate hebben al aangegeven niet bij de jeugdklimaattop aanwezig te zullen zijn. Greta Thunberg, de Zweedse activiste, is in de VS en zal beide klimaattoppen bijwonen. Voor Youth For Climate is de betoging van vrijdag de aftrap voor het 'tweede seizoen' van klimaatacties.

Eerdere edities van de Global Strike vonden plaats op 15 maart en 24 mei. Bij die laatste editie kwamen 7.500 betogers opdagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?