Brussel Versteent Verrewinkel nieuwbouw natuur BRUZZ ACTUA 1696

| Nieuwbouwproject in een bos in Verrewinkel in Ukkel

Minstens 1.600 voetbalvelden aan Brussels groen verdwenen sinds 2003

Sara De Sloover
© BRUZZ
18/02/2020

Brussel verloor tussen 2003 en 2016 14,4 procent van zijn groen, ofwel bijna 1.600 voetbalvelden, blijkt uit nooit eerder gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat BRUZZ kon inkijken. De hoeveelheid groene ruimte per inwoner kromp daardoor ook sterk.

In dertien jaar tijd is in Brussel minstens elf vierkante kilometer aan groene gebieden verdwenen, blijkt uit een onderzoek op basis van satellietbeelden van drie planologen van de Universiteit van Amsterdam. Dat is 14,4 procent van alle groen, of bijna 1600 voetbalvelden.

“Satellieten nemen ook beelden in het infrarode spectrum”, legt docent duurzame stedelijke ontwikkeling Mendel Giezen (UvA) uit. “Door te kijken naar de lichtpatronen op die foto’s kun je organisch materiaal heel goed onderscheiden van stenen en verharde materialen. Dat geeft natuurlijk een ander beeld dan de officiële statistieken. Want hiermee kun je ook het groen in tuinen zien, en zelfs kunstgras onderscheiden van echt gras.”

De stedenbouwkundigen bekeken Brussel omdat ze Amsterdam wilden vergelijken met een stad van min of meer vergelijkbare grootte en inwoneraantal, maar met een heel ander stedenbouwkundig beleid. Vanwege hun beperkte budget gebruikten ze satellietbeelden waarop twee kleine zones ontbreken: een stukje van het zuiden van Ukkel, en de Anderlechtse gebieden Neerpede en Vogelenzang. Vermits dat vrij groene zones zijn, is er mogelijk procentueel nog iets meer groen verdwenen.

'Greenwood'-bouwproject

Op de beelden is duidelijk te zien dat overal in Brussel kleine stukjes vegetatie baan geruimd hebben voor bebouwing. Maar er zijn ook grote lappen groen verloren gegaan, door nieuwbouwprojecten op Thurn en Taxis, de ULB-site aan de Pleinlaan, aan het Erasmusziekenhuis, de NAVO-site, of zoals het project ‘Greenwood’ bij Gouddal in Sint-Lambrechts-Woluwe.

De cijfers van de Amsterdammers dateren uit 2016, maar er is geen reden om aan te nemen dat Brussel intussen groener is geworden. Grote bouwprojecten zoals diegene op de Engelandvlakte of in Verrewinkel in Ukkel waren in 2016 nog niet opgenomen, en op de Josaphat- en Meisersite bijvoorbeeld staan nog immense immobiliënprojecten op stapel.

De analyse over het verdwenen groen in Brussel, met bijbehorende satellietbeelden, vindt u woensdag terug in het BRUZZ-magazine en op BRUZZ.be. Net zoals een antwoord op de vraag: waarom zijn heraangelegde pleinen in de stad nog zo vaak grijze betonnen vlaktes?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Stedenbouw, Wetenschap, Groen, mendel giezen, groene ruimtes

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni