MIVB en Villo gratis na twee dagen te veel fijn stof

© Bart Dewaele

De Brusselse regering heeft onlangs in tweede lezing een voorstel goedgekeurd om noodmaatregelen in te voeren bij verhoogde concentraties van fijn stof in de lucht. Concreet worden de MIVB en het deelfietsensysteem Villo gratis als de informatiedrempel voor fijn stof gedurende twee opeenvolgende dagen overschreden wordt. 

Dat schrijft La Libre en wordt bevestigd aan onze redactie.

In eerste lezing was het pas na 4 dagen dat de MIVB gratis zou worden. "Maar omdat dit prioritair is voor de regering, hebben we dat in tweede lezing veranderd naar 2 dagen", zegt Adel Lassouli, woordvoerder van bevoegd minister Céline Fremault aan BRUZZ. "Dat betekent dat, als de informatiedrempel voor fijn stof met meer dan 48 uur overschreden wordt, het openbaar vervoer gratis is."

De informatiefase geldt als er meer dan 50 microgram fijn stof is per kubieke meter lucht, dat was begin deze week het geval. Gemiddeld zou het vier keer per jaar gebeuren dat er 48 uur lang te veel fijn stof in de lucht is.

Auto's krijgen in dat geval ook extra snelheidsbeperkingen opgelegd: op wegen met een maximumsnelheid van 70 tot 90 kilometer per uur wordt dat 50 kilometer per uur, op de Ring rond Brussel wordt dat 90 kilometer per uur. Verwarmen met hout wordt verboden, tenzij het de enige verwarmingsbron is voor een gezin.

Bij vervuiling die nog ernstiger is kan autoverkeer in het Brussels Gewest zelfs volledig verboden worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.