Een beeld van de site van AA Containers, toen het nog restafval verwerkte van Net Brussel, zonder de nodige vergunning.

Net Brussel stopt met afval verwerken op site zonder vergunning

Rojin Ferho
© BRUZZ
18/04/2023

Net Brussel doet niet langer beroep op AA Container voor de verwerking van restafval. Het bedrijf uit Haren beschikte niet over de nodige vergunningen en zorgde voor een enorme geurhinder, tot frustratie van de buren.

Afvalbeheerder Net Brussel doet sinds begin dit jaar beroep op privébedrijven voor de verwerking van het Brussels restafval. Eén van die bedrijven is AA Container, uit Haren. Opmerkelijk: het bedrijf heeft alleen maar een vergunning om bouw – en sloopafval te verwerken.

De reden waarom het restafval toch terechtkwam op hun site, heeft volgens de Brusselse afvalbeheerder te maken met lege pullen lachgassen: die durven te ontploffen tijdens de verwerking ervan, met als gevolg verbrandingsovens die regelmatig buiten werking treden.

Sinds eind februari heeft Leefmilieu Brussel beslist dat Net Brussel geen afval meer mag leveren aan AA Container. "Eind februari werden de onvergunde activiteiten stopgezet", bevestigt Inge Van Engeland, departementshoofd bij de afdeling milieuvergunningen van Leefmilieu Brussel.

Buurtbewoners, die eerder klaagden over een enorme geurhinder, reageren opgelucht. Volgens Philippe Vercauteren, uitbater van BUDA BXL, een buur van AA Container, werd het voortbestaan van zijn project zelfs bedreigd door de geurhinder. "Maar dat is gelukkig voorbij."

'Niet op de hoogte'

“Ik voel mij gebruikt door Net Brussel en Leefmilieu Brussel”, reageert Omar El Bouzakhi, eigenaar van AA Container. “Want zij wisten ongetwijfeld dat ik niet over de nodige vergunningen beschikte, maar toen BRUZZ het nieuws naar buiten bracht, deden ze alsof hun neus bloedden. Daarna duurde het nog eens drie weken alvorens ik iets van Leefmilieu Brussel te horen kreeg.”

In totaal heeft AA Container twee maanden lang Brussels restafval opgeslagen en verwerkt.

El Bouzakhi: "De onderaannemer van Net Brussel, Solywaste, heeft een deel van mijn site ingehuurd en verder weet ik van niets.” Net Brussel zegt daarvan niet op de hoogte te zijn.

Niet naleven milieuvergunning

In vijftien jaar tijd heeft Leefmilieu twaalf klachten over AA Container ontvangen en tien ingebrekestellingen en vijf pv’s verstuurd, naast nog het uitschrijven van een administratieve boete. “Het gaat in het algemeen over het niet naleven van de milieuvergunning”, zegt Van Engeland.

Leefmilieu Brussel bekijkt nu of de vergunning van AA Container moet worden verlengd of niet. "Tegen eind december valt een beslissing", zegt Van Engeland.

Eigenaar El Bouzakhi nuanceert de feiten. “Andere afvalverwerkingsbedrijven verzamelen hetzelfde aantal pv’s in één jaar tijd, dus in vergelijking met hen zijn wij nog fatsoenlijk”, zegt hij. Toch vreest El Bouzakhi voor een negatief antwoord van Leefmilieu. “ik heb schrik, ja. Er werken vijftig mensen op de site, dus hun toekomst is op dit moment erg onzeker.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Net Brussel, Leefmilieu Brussel, BUDA BXL, AA Container, milieuvergunning

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie