De nieuwe fietstunnel langs Woluwedal in Zaventem en Kraainem

| Fietsers hoeven de Leuvensesteenweg niet meer te kruisen dankzij de tunnel.

Nieuwe fietstunnel langs Woluwedal in Zaventem en Kraainem geopend

© Belga
21/04/2021

Woensdag is er een nieuwe fietstunnel geopend langs het Woluwedal, in Zaventem en Kraainem. De tunnel loopt aan de oostzijde van de Woluwelaan (R22), onder de Leuvensesteenweg en is een grote verbetering voor fietsers die vanuit die kant het Brussels gewest in of uit willen.

De fietstunnel is een deel van de al bestaande fietssnelweg F202, die aan de oostzijde van de Woluwelaan loopt. Dankzij de nieuwe tunnel komen fietsers niet meer in contact met het verkeer op de Leuvensesteenweg. Via het kruispunt met de Tramlaan takt de F202 aan op de F203, de fietssnelweg die De Werkvennootschap parallel aan de E40 heeft aangelegd.

"Met de Vlaamse regering hebben we een sterke fietsambitie en fietsreflex. We willen meer mensen op de fiets krijgen. In de Vlaamse Rand ambiëren we zelfs een modale shift van 50 procent," zegt Peeters. "Daarvoor moeten we investeren in verkeersveilige fietsinfrastructuur, zoals deze fietstunnel. Al deze investeringen in fietssnelwegen en andere fietsinfrastructuur moeten het voor de pendelaar aantrekkelijker maken de fiets boven de auto te verkiezen om zich te verplaatsen naar de hoofdstad."

De werken hebben iets meer dan twee jaar geduurd. Het totale kostenplaatje bedroeg ongeveer 20 miljoen euro. De Vlaamse regering kon daarvoor rekenen op 2,7 miljoen euro financiële steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Binnen het project Werken aan de Ring wordt ook gewerkt aan andere fietssnelwegen in de Vlaamse Rand. Momenteel is de F3 fietssnelweg, die Diegem en Zaventem over de Brusselse ring (R0) verbindt, in opbouw. Er zijn ook werken gestart om een fietssnelwegbrug onder de R0 aan de Medialaan te bouwen. Daardoor zullen fietsers veiliger en vlotter over het op- en afrittencomplex kunnen rijden. Ook de brug van de Henneaulaan krijgt veiligere fietspaden en de fietssnelweg langs het Kanaal in Vilvoorde wordt aangelegd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni