Klimaatspijbelaars op 10 januari 2019, een initiatief van Youth For Climate

| Klimaatspijbelaars spreken nu ook Franstalige leerlingen aan.

Ook Franstaligen spijbelen mee voor het klimaat

SN
© BRUZZ
16/01/2019
Updated: 16/01/2019 18.11u

De scholieren van ‘Youth for Climate’ organiseren hun tweede betoging voor het klimaat in Brussel, tijdens de schooluren. Deze keer lopen er ook Franstalige leerlingen mee. "Toen ik van de mars hoorde, heb ik meteen leerlingen gemobiliseerd."

Een nieuwe week, een nieuwe klimaatbetoging. Deze keer verwachten de scholieren nog een pak meer volk dan de 3.000 van vorige week. Onder hen deze keer ook Franstalige leerlingen, hopen ze. Op de Facebookpagina ‘Klimaatmars voor een betere toekomst’ klinkt de oproep in ieder geval ook in het Frans en het Engels.

“We proberen in zo veel mogelijk Brusselse scholen een ‘trekker’ te zoeken,” zegt Pili Verbinnen (17) van het KA Etterbeek. “Ook in het Atheneum Jean Absil, een Franstalige school in Etterbeek, zijn we nu contacten aan het leggen. Een leerkracht heeft hen blijkbaar vorige week al aangespoord om mee te doen. We hopen dat ze erbij zullen zijn.”

Gemobiliseerd

De Franstalige Maia Del Priore (16) van het Lycée Emile Jacqmain in Brussel staat alvast paraat. "Zodra ik hoorde van de betoging, heb ik medeleerlingen gemobiliseerd en dat is in goede aarde gevallen. Ik schat dat er zo'n 150 leerlingen van onze school zullen meekomen."

"Ik heb ook meegelopen tijdens de klimaatbetoging van 2 december. Maar bijzonder is dat dit allemaal scholieren zijn. Over maximaal twee jaar kunnen wij meestemmen over een regering. Reken er maar op dat wij de politiek zullen opdragen eindelijk te investeren in een oplossing voor de klimaatverandering," aldus Del Priore

Ik hoop dat Youth for Climate binnenkort alle jongeren van België aanspreekt en taalbarrières overbrugt.

Maia Del Priore (16), Lycée Emile Jacqmain

Ook een aantal leerlingen van het Sint-Bonifaasinstituut in Elsene zijn enthousiast over het idee, zo bevestigt een leerkracht, die anoniem wil blijven. “De school geeft echter geen toestemming om te spijbelen. De ouders moeten instaan voor de afwezigheid van hun kind,” meldt de betrokken leerkracht.

Een willekeurige rondvraag aan het Institut Sainte Trinité in Elsene leert echter dat veel Franstalige scholieren nog uit de lucht vallen over het klimaatprotest. Al staan velen wel achter het idee. Onder hen Mahmoud (15): “Er moet iets veranderen in onze samenleving, minder vervuilende brandstof, minder afval. Als het op een zaterdag was, zou ik meteen mee gaan betogen.”

Over taalbarrière heen

Sahra Vanhosmael van Jong Ecolo is zelf ook leerkracht en merkt eveneens her en der interesse. "Maar het gaat niet om een echte organisatie zoals Youth for Climate in Vlaanderen."

Zit een Franstalige tegenhanger eraan te komen? Voor Maia is dat niet nodig. "Het is waar dat de informatie moeilijker tot bij ons geraakt is in het Nederlands. Maar ondanks de taal zullen we er morgen ook bij zijn. Ik hoop dus dat Youth for Climate binnenkort alle jongeren van België aanspreekt en taalbarrières overbrugt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Onderwijs, Youth For Climate, klimaatbetoging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni