Ook grootouders en boeren springen mee op de klimaatkar

© SN
| Grootouders voor het klimaat.

Na de studenten en leerkrachten mengen nu ook de grootouders en boeren zich in het klimaatdebat. "Het is genoeg geweest, er moet iets veranderen,” klinkt het. Deze week stellen zowel 'Grootouders voor het Klimaat' als 'Farmers for Climate' hun project voor een ecologische wereld voor.

Zowel oudere generaties als landbouwers krijgen regelmatig het verwijt te horen dat ze mee aan de basis van het klimaatprobleem liggen: de grootouders hebben te veel van onze aarde verbruikt en de koeien van de boeren stoten te veel methaan uit, terwijl er te intensief aan landbouw wordt gedaan.

'Alles leek onder controle'

"Het leek veel te lang alsof alles onder controle was", zegt Bernard Hubeau van Grootouders voor het Klimaat. "Beleidsmakers hebben in de laatste jaren veel te weinig ingegrepen. Het was aan hen om een oplossing te vinden. Het is pas nu dat we kunnen zien hoe snel het is gegaan en hoe het probleem is geëscaleerd," aldus Hubeau.

Hubeau ziet nog een belangrijke plaats weggelegd voor de grootouders in het debat. "We kunnen de jeugd sensibiliseren en hen dingen leren. Ondertussen willen we mee de politiek onder druk zetten."

Grootouders voor het Klimaat is ontstaan uit GroenPlus, de seniorenbeweging van Groen.

Ecologische landbouw

De actie Farmers for Climate wil dan weer een omschakeling naar ecologische landbouw realiseren. Het beseft heerst er welke invloed de landbouw heeft op de klimaatopwarming. “We zitten vast in een economisch systeem dat we dringend moeten omgooien,” aldus Farmers for Climate in een persbericht. "We moeten op een intelligente manier minder consumeren om terug de link te leggen met anderen en de natuur."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?