Oostendse windturbinespeler wil Brusselse markt betreden

© VRT
| Windturbine EDSG op sociale woning Hasselt

Veel plaats voor grote windmolens is er niet in Brussel, maar met haar hoge gebouwen kan de stad een geschikte locatie zijn voor kleine windturbines. Nieuwe kaper op de kust: een bedrijf uit Oostende wil zich binnenkort op de Brusselse markt vestigen.

Een syntheserapport van Leefmilieu Brussel toont dat een investering in één of meerdere kleine windturbines op hoge gebouwen economisch rendabel is. Die vaststelling kwam er na een windmetingsstudie van de VUB in 2014. Zo is het windpotentieel op bepaalde plekken zoals The Hotel of de Manhattantoren vergelijkbaar met de wind in kustgebieden.

In een eerder artikel van Bruzz vertelde professor Runacres van de VUB dat het de moeite loont om te investeren in de kleine windturbines: de elektriciteitsfactuur zal dalen en het zal ook de bewustwording bij mensen aanwakkeren. Wel zijn de plaatsing en de eigenschappen van de locatie daarbij belangrijk.

knipsel.png
© EDSG
| windturbine met verticale as (VAWT)

Een potentiële nieuwkomer is EDSG, een bedrijf dat zich specialiseert in hernieuwbare energie waaronder kleine windturbines met een verticale as. Ervaring deden ze op in een sociale woning in Hasselt en in Oostende. Het bedrijf denkt eraan zich binnenkort in Brussel aan te bieden. “De stad is met haar hoge gebouwen de ideale plek voor kleine windturbines," zegt Ed de Nijs, promotor bij EDSG.

Toch zijn kleine windmolens niet evident, aldus insiders, want ze vergen een hoge installatiekost. Ook vragen vergunningen meer en meer milieuvereisten en zijn grote windmolens kostenefficiënter. Een grote uitdaging in Brussel blijft ook dat weinig huizen in handen zijn van particulieren. Het is in vele gevallen moeilijk de syndicus te overtuigen om te investeren in hernieuwbare energie. Volgens de website van Leefmilieu Brussel is de technologie nog in volle onderzoeks- en ontwikkelingsfase. Het valt dus af te wachten of we binnenkort kleine West-Vlaamse turbines zien op de hoge daken van Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?